Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев: Инфлацията и несигурната политическа обстановка увеличиха престъпността

19 Декември 2022 г.

19.12.2022 г.

Кристина Иванова

БЛИЦ

2022 г. наред с несигурната политическа обстановка, инфлацията и други фактори в страната доведоха до значително увеличаване на престъпността. Възродиха се престъпления, които през годините бяха позабравени като кражби, измами, грабежи, шофиране след употреба на наркотици и алкохол, които водят до тежки катастрофи. Това коментира в интервю пред БЛИЦ районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Престъпници дебнат хора около банкомати, които теглят пари. Дупчат гуми и докато човекът оправя гумата, те крадат парите. Затова предупреждавам обществеността да внимава, ако види на колата и спукана гума, особено след като е теглил пари, каза още прокурор Грошев. Телефонните измамници стават все по-изобретателни и нагли, има завишен ръст на тези измами. От миналия месец имаме няколко схеми на измами при стари хора. Те вярват, че помагат на полицията да залови престъпниците, дават всичките си спестявания, каза още прокурорът.

Констатираме увеличаване на броя на дрогираните и пияни шофьори, възрастта на водачите, които причиняват такива катастрофи, намалява. Смятам, че трябва да има промени в законодателството относно наказанията на виновните. Смятам, че това би повлияло. Разпространението на наркотиците, което се превръща в една пандемия, неминуемо ще засегне хора от различни възрастови граници. С тази пандемия трябва да се борим със всички усилия и средства и това трябва да бъде приоритет на всички органи, които могат да повлияят за намаляване на тази тенденция, коментира още Чавдар Грошев.

Започнаха така наречените каналджии, които подпомагат мигрантите да пребивават и преминават през областта, да избягват обичайния си маршрут през магистрала "Тракия", използвайки алтернативен маршрут. В рамките на няколко месеца имаме няколко случая в Карлово и региона, при които са залавяни бежанци и трафиканти.

Наскоро беше заловен украинец-трафикант, който наел бус за превоза. Той твърдеше, че не знаел, че превозва мигранти и бил намерил работата по обява. Всякакви смехотворни оправдания чуваме, а всъщност те добре знаят какво правят. Има и случаи, в които твърдят, че спрели возилото, отишли до тоалетна, а като се върнали, то вече било пълно с хора, съобщи Грошев.

Един от приоритетите на Районна прокуратура Пловдив е да приключва повече дела по бързото производство. Така се постигат много бързо целите на наказанието, превъзпитанието на дееца, а също и гражданите да виждат и знаят, че ако те извършат подобна проява, ще бъдат наказани.

Прокурор Грошев каза, че през 2022 г. са предадени на съд около 2100 лица по внесени 1900 обвинителни акта. По-голямата част от тях са по бързи производства и са приключили с осъдителни присъди. Оправдателните присъди са малко над 1%. Всяко четвърто дело в Районна прокуратура Пловдив се води по бързото производство.

Видео