Таня Димитрова, районен прокурор на РП-Стара Загора: Увеличават се случаите на домашно насилие при съжителството на семейни начала

30 Ноември 2023 г.

Интервю на Дарина Колева,

БНР - Радио Стара Загора

- Прокурор Димитрова, в седмицата, в която светът обръща специално внимание върху насилието над жени, какво показва статистиката на делата в Районна прокуратура-Стара Загора - увеличават ли се случаите на домашно насилие? 

- Действително е налице тенденция за увеличаване на престъпленията, които касаят упражнено насилие, физическо или психическо. Тенденцията е тревожна, а цифрите се увеличават с всяка изминала година.

В подкрепа на това са и статистическите данни, които сочат, че за първите десет месеца на 2023 г. в Районна прокуратура-Стара Загора са образувани 74 досъдебни производства за причинена телесна повреда в условията на домашно насилие, за нарушена Заповед за незабавна защита, издадена от съда и за закана с убийство, извършено в условията на домашно насилие. В 58% от случаите се касае за съжителстващи на семейни начала, а в 9,5% за упражнено насилие над възходящи или низходящи роднини /родители или деца/. За същия период на 2022 г. са образувани 10 досъдебни производства по-малко. От тях  25 са с вече приключили разследвания и внесени в съда.

По актове на Районна прокуратура-Стара Загора са осъдени 17 лица за упражнено домашно насилие, от които 10 лица са с определено ефективно наказание "лишаване от свобода".

- Освен случаят, станал известен като "400 шева", има ли и други толкова стряскащи случаи? 

- Като най-знаков случай бих определила този, при който по досъдебно производство на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден мъж на 7 години затвор за нанасяне на телесна повреда и противозаконно лишаване от свобода в условията на домашно насилие.

Осъден е мъж на 41 години. Той е признат за виновен за това, че от неустановена дата през месец август 2022 г. до 05.09.2022 г. в гр. Казанлък, е причинил на съжителката си тежка телесна повреда – „загуба на дясната ръка“ и за това, че от неустановена дата през август 2022 г. до 05.09.2022 г. в Казанлък противозаконно я е лишил от свобода, като деянието е извършено в условията на домашно насилие и по начин мъчителен и опасен за здравето на пострадалия, и лишаването от свобода е продължило повече от две денонощия.

По делото е установено, че двамата са живеели на съпружески начала и имали четири деца. Той извършвал системно насилие спрямо жена си. Поради тази причина са му налагани от съда ограничителни мерки по Закона за защита от домашно насилие. На неустановена дата през август 2022 г. мъжът е пребил пострадалата. 

Извършителят се е уплашил да не бъде осъден, ако някой види последиците от тежкия побой, който нанесъл на пострадалата и решил да я лиши от правото на лечение и от правото свободно да излиза от апартамента им. Така той държал пострадалата заключена в апартамента и не ѝ давал да излиза, като я заплашвал, че ще я пребие още по-лошо, ако излезе или се свърже с близките си.

Бащата на пострадалата съобщил на тел.112, че не е виждал дъщеря си повече от месец и има съмнения, че мъжът й я държал заключена в дома им.

Явилите се на място полицейски служители установили, че жилището е затворено, но от него се чувало шум. Със съдействието на екип на ПБЗН отворили вратата и открили пострадалата и едно от децата ѝ.  Жената била в тежко състояние с множество травми. Приведена била в болнично заведение за оказване на медицинска помощ, където били ампутирани всички пръсти на дясната ѝ ръка, поради развита гангрена.

Съдът е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като извършителят се признал за виновен по повдигнатите обвинения.

Съдът е наложил наказания близо до максималните предвидени в закона и е определено едно общо наказание от 10 години и 6 месеца при първоначален „строг“ режим. Така определеното наказание било намалено с 1/3, и следва да се изтърпи ефективно наказание от 7 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим.

 - Как работите при подаване на жалба за упражнено насилие?

- Искам да отбележа, че в Районна прокуратура-Стара Загора има създадена специална организация за приемане на жалби от жертви на домашно насилие. Те се отработват в максимално кратък срок. Нашата цел е подпомагане на пострадалите от това насилие, като работим добре и с общините и с неправителствени организации от този сектор, които осигуряват места за настаняване на пострадалите в кризисни центрове, както и психологическа помощ.

- Как се отразяват промените в Закона за домашно насилие, които бяха приети през лятото. Има ли ефект от тях, според Вас?

- Общоизвестно е, че когато някой от партньорите реши да напусне той нарушава контрола, който насилникът има над него. Тук е ролята на мерките за закрила, докато не е налице ескалация на насилието. В този смисъл всички мерки за закрила и подкрепа, включително и законодателни са действие в положителна посока.

- Към кого да се обърнат жертвите на насилие?

 Ако сме пострадали или свидетели на домашно насилие можем да се обърнем съм съответното Районно управление на МВР, Районна прокуратура, Центровете за превенция на насилието над жени, както и чрез обаждане на горещите телефонни линии, каквито са разкрити в градовете - общински центрове.

Сигнализираме полицията и прокуратурата, когато има данни за извършено престъпление, макар че и в тези институции се дават насоки като първи стъпки за незабавна реакция и за насочване на жертвите към оказване на подкрепа и съдействие от различните сдружения и центрове за обществена подкрепа. За Стара Загора такива са „Самаряни“ и „Мисия криле“, а за Казанлък - сдружение „Жените на Казанлък“. Предстои откриване на кризисен център за приемане на жени жертви на насилие в Казанлък.

Изключително важно е да има бърз отговор в ситуации на непосредствена опасност. Жените, жертви на домашно насилие да имат на разположение безплатен и конфиденциален достъп до психологическо консултиране и правна подкрепа. Именно в тези Центровете за превенция на насилието над жени могат да получат безплатна правна консултация и да се осъществят срещи с психолог.

Считам, че вече трайно обществените нагласи са за непримиримост към насилието, което всъщност започва още от училище. Ако няма реакция от обществото, от правоохранителните органи у извършителя се създава чувство на безнаказаност. Последователните цикли на домашно насилие, често с увеличаваща се честота, интензитет и опасностите  в течение на времето, са видими за членовете на семейството, роднинския и приятелския кръг, които ако не реагират и не дадат гласност на случващото се по описаните по-горе начини, рискът от ескалация на насилието е реален.

- Прокурор Димитрова, какви ще бъдат Вашите приоритети за работа през 2024 г.?

- Както и досега – срочността и бързото разследване по делата. Освен това, за да се предотвратят много от тези деяния, за които говорихме, основно ще наблегнем и на превенцията. През изминалата година прокурори изнесоха открити уроци за агресията в училище, опасностите в интернет и от употребата на наркотични вещества, шофирането след употреба на алкохол, пред деца от училища в област Стара Загора. Участвахме и в среща с граждани с цел превенция на домашното насилие. 

През следващата година предстоят още много прояви на Районна прокуратура-Стара Загора – срещи с възрастни хора, жени и деца, пострадали от насилие, както и с ученици.