Иван Гешев пред БТВ: Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат на прокуратурата

30 Октомври 2022 г.

30.10.2022 г.

Мария Цънцарова

БТВ

- Здравейте!

- Здравейте! Добро утро на Вас и зрителите Ви!

- Иван Гешев на живо по БТВ, това вече е новина.

- Защо да е новина? Аз съм бил в БТВ, при г-н Хекимян.

- 3 години аз Ви каня за интервю, вие сега приехте моята покана. Като главен прокурор за първи път сте в БТВ. Благодаря за възможността да поговорим, защото за 3 години много въпроси са се събрали към вас.

- С удоволствие.

- За това време около вас чуваме от „оставка за Гешев“ до „Гешев е радост“. Какво чувате вие?

- Преди да отговоря на въпроса Ви, ако позволите, бих искал да кажа няколко изречения. На първо място искам да посоча, че България е парламентарна република с парламентарно управление. Това е чл. 1 от българската Конституция. Съгласно чл. 3 от Конституцията никоя част от народа, партия, организация или отделна личност не може да си присвоява народния суверенитет. На трето място, съдебната власт е независима и в действията си прокурорите се ръководят само от законите.

Според разбирането на Монтескьо за разделението на властите, е ясно, че между властите трябва да има взаимодействие. Ясно е, че в съвременното демократично общество има и четвърта власт, която е отдалечена и независима. И това сте вие медиите. Но искам да кажа, че не смятам за правилно да участвам в политически процеси и да отговарям на политически въпроси. Отказвам да отговарям на политически въпроси, които касаят дейността на политически партии, парламента и на други институции с различни правомощия. Отговарям на всякакви въпроси в тези рамки, които касаят моята отговорност като главен прокурор и мисля, че вече я очертах. Какво чувам аз ли? Чувам това, което и вие чувате.

- Кое Ви звучи по-добре – „оставка за Гешев“ или „Гешев е радост“?

- Кой ми иска оставката можете ли да ми кажете?

- Имаше протести, не сте ли забелязали?

- Конкретно може ли да кажете кой?

- Вие трябва да давате конкретика за имена и за лица?

- Да, говоря за имена, които искат оставката ми. Мисля, че ги знаете.

- Кажете ми вие.

- Защо да ги кажа аз. Кажете кои са. Имената им. И после ще Ви дам и отговор.

- Това не са конкретни имена, бяха граждански протести. Вие си ги спомняте и те обединяваха хора от различни политически сили.

- Ще Ви кажа следното, вчера се видях с трима човека, които след 9 септември са осъдени на разстрел и са едни от последните останали живи. Най-младият беше на 83 години. А най-старият на 92 години. Невинни жертви на тоталитарния режим и комунистическия репресивен апарат. Те ме подкрепиха в усилията, които полага прокуратурата. Говорихме си дълго. Светли хора, това е най-краткото определение. Те не се оплакваха, не разказваха за страданията си, а зададоха въпроса „какво правим със страната си и за страната си“. За мен е много странно, че тези хора изказват подкрепа, а исканията за оставка са от наследниците - внуците и синовете, на номенклатурата на комунистическия режим, както ги наричахме.

- За кого конкретно говорите?

- Мисля, че е ясно на всички български граждани.

- Недейте с недомлъвки. Главният прокурор може да говори с имена.

- Мисля, че съм достатъчно категоричен.

- В метафората...

- Това не е метафора. Това е констатация.

- Поемам ангажимент да се върнем на въпроса за вашата оставка малко по-нататък в интервюто. Сега ви моля да посочите една основна грешка, която смятате, че сте допуснали във времето на поста.

- Едва ли е само една грешка. Съществената грешка, която продължавам да правя, е, че продължавам да мисля, че може да промениш всичко, което се случва в страната в посока към по-добро и по-справедливо. Никой не е безгрешен.

- Пред последните дни вие говорите за война между институциите. Тази война не я ли започнахте вие?

- Аз не говоря за война между институциите. Този термин е непрецизен. Става дума за война срещу съдебната власт и срещу прокуратурата. Не е война „между“. Защото, за да има война „между“ трябва да участват минимум две страни. Ще задам и аз въпрос – как започнахме тази война? Ние започнахме война с престъпността, срещу олигарси. За пръв път бяха повдигнати обвинения на членове на действащо правителство.

- Преди 2 години прокуратурата влезе в президентството. Да ми кажете, има ли осъдени 2 години и половина по-късно?

- Това, което трябва да знаят българските граждани, е, че българската прокуратурата се ръководи от закона. Съдът постановява определени присъди. И това, от което аз се ръководя, е да спазвам българския закон. Това е моята разделителна линия. Решенията си взимам на база морала, който са изградили в мен приятелите ми, семейството ми, дядовците ми, прадядовците ми. Единственото, което е цел на прокуратурата, е спазването на закона. И няма недосегаеми хора и хора, спрямо които не следва да се реализира наказателна отговорност, ако са налице съответните законови основания. Така че мога да кажа, че никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, а ще спазваме закона. Това е разделителната линия.

- Оттам насетне ние ще изпълним всеки закон, който приеме Народното събрание, но няма да позволя, като главен прокурор, политиците да въздействат на независимата съдебна система. Защото историята е показала, че най-големите репресии, с най-дълготраен ефект, са тогава, когато политиците се намесват и се опитват да контролират съдебната система. Можем да се върнем на Народния съд.

- Г-н Гешев, нека да се върнем на въпроса ми. Има осъден, аз ще Ви кажа, и това е прокуратурата, за неразумно бавене на разследването. Пламен Узунов на първа инстанция е получил това като решение на съда. Арестите на двамата президентски съветници са обявени за незаконни. ВАС връща допуска на Милушев до класифицирана информация.

- Трябва да кажа не на Вас, а на вашите зрители, защото предполагам, че Вие сте подготвена. Трябва да изнеса кратка юридическа лекция. 24 часа задържане се осъществява от МВР, а не от прокуратурата.

- В документа е пишело, че арестите са по искане на Специализираната прокуратура...

- Какво пише в акта на МВР не е проблем на прокуратурата. Внасям уточнение. Задържането за 24 часа се осъществява от МВР, а не от прокуратурата. Отделно, това е административно производство, което не е наказателно производство и се провежда по отделен ред. Това, че МВР не си е свършило работата не може да бъде вменено като отговорност на българската прокуратура. Казах – има ясно разделение на властите. МВР още е в изпълнителната власт.

- Да уточня за зрителите, полицаят арестува с уточнение в документацията, че това е по искане на Специализираната прокуратура и това беше практика.

- Вътре може да пише, че това е по искане на г-жа Цънцарова. Значи ли, че това е вярно?

- Проява на демонстрация и сила ли беше все пак това?

- Ще кажа отново, тъй като съм го казвал и едва ли ще е новина, че у българските граждани остана усещането за небалансираност. Което мога да призная като вина на българската прокуратура и своя лична вина, но ще кажа следното – категорично, изцяло е спазен българският закон и българската Конституция.

- Прокуратурата е осъдена за забавяне на разследването и още не са внесени обвиненията в съда.

- Това също не е наказателно производство. Защо мислите, че едно дело трябва да приключи в някакъв срок, в който има някакви обществени очаквания. Наказателните дела в цяла Европа, делата с фактическа и правна сложност, са с доста дълги срокове. В някои случаи са с доста по-дълги срокове от (тези) в България. Не може от някакъв частен случай да изваждате кардинални заключения за прокуратурата. Защото по тази логика от едно медийно участие на един журналист, аз мога да направя изводи за цялото БТВ. Дайте да говорим за сериозните проблеми, които стоят пред съдебната система.

- Прав ли е бил тогава Радев като казва, че мафията използва прокуратурата за политически репресии?

- Дали бях чут в началото, когато казах, че няма да участвам в политически разговори, които нарушават българската Конституция. Мога да направя коментар, но не и в качеството си на главен прокурор? Този въпрос трябва да попитате президента.

- Говорите ли си с него?

- Да, виждаме се на различни събития. Говорим си, да.

- Това, че се виждате не означава, че има здрав диалог между двете институции. Има ли?

- В последната година има диалог. За разлика от парламента, където виждам, че определени парламентарни групи или ги и е страх, или нямат аргументи да участват в диалога с прокуратурата в интерес на българските граждани.

- Тази акция, към която ви върнах, всъщност отключи протестите с искането на две оставки – на Бойко Борисов, тогава премиер, и вашата - като главен прокурор. Защото „партиите на протеста“ ви припознаха като човек на ГЕРБ и ДПС?

- Това трябва да попитате „партиите на протеста“, ако можете да определените кои са. Защото някои се появиха, изгряха и залязоха.

- Вие знаете кои са тези, които искат оставката оттогава.

- Честно казано не знам. Не гледам телевизия от 1-2 години и тази тема не ме интересува. Но ще се върна на предишния си отговор. За мен наистина е енигма как невинните жертви на тоталитарния режим изказват подкрепа за действията на главния прокурор, а наследниците на комунистическата номенклатура, внуците им, синовете им искат оставката на главния прокурор.

- Нека видим дали имат основания тези изказвания, които правят, за вашата връзка с ГЕРБ и ДПС. Предлагам ви да го направим през ключовите казуси, с които се занимава прокуратурата през последните години.

- Всички казуси на прокуратурата са ключови. Това, че някой на село е пострадал, мислите ли, че не е ключово за него.

- Разбира се, че ги уважаваме тези казуси и работата ви по тях...

- Значи 2-3 казуса са ключови, а тези, при които възрастни хора са убивани по селата, не е ключово. Така ли?

- Въобще не е така. Ние сме приготвили набор от мейли, писма от зрители за вашето участие и аз ви моля след това да им отговорите. Аз ще ви ги предам. Защото са важни. Но сега да поговорим за КТБ. В интервю за „Капитал“ миналата седмица казвате, че инициалите „Д.П.“ могат да означават „държавно предприятие“. Дълго ли мислихте тази метафора?

- Как дълго да мисля тази метафора? Беше чиста импровизация. „Д.П“ може да означава всичко.

- А какво означава в делото?

- Варианти може да има всякакви. Но да се върнем на сериозните неща. Тук въпросът е защо изчезна публичен ресурс от 7 млрд. лв. и какви са причините за това. А не някакви подробности с цел да се извлече някаква жълтина.

- „Д.П.“ е някаква подробност, така ли?

- Вижте, може да е „Д.П.“, може да е „М.Ц.“, може да „И.Г.“. Какво означава това? Кажете Вие кой смятате, че е.

- Вие бяхте наблюдаващ прокурор по това дело.

- Аз съм един от десетките наблюдаващи прокурори по това дело. С което не се оправдавам, просто станах медийно известен като основния. Но, за да онагледя вашия въпрос и ситуацията с тези, които коментират това дело, ще кажа, че за съжаление опасното при илюзиите е, че те нямат недостатъци.

- Г-н Гешев, 500 млн. и всякакви трансакции по това дело са свързани с „Д.П.“, затова е важно да ни кажете кой стои зад тези инициали.

- Ако смятате, че цитирате и се притеснявате да кажете името на Делян Пеевски, аз не се притеснявам. Нали за него става въпрос? Вие ми кажете, за него ли става въпрос?

- Г-н Гешев, добре дошли на интервю. Моля ви отговаряйте на моите въпроси.

- Трябва да знам как да ви отговоря. Аз не мога да гадая кой е „Д.П.“. Ако чисто теоретично визирате Делян Пеевски, не се притеснявайте да кажете това име. Ако вие смятате, че „Д.П.“ е Делян Пеевски, аз ще ви отговоря, че по делото са проверени всички кредити, свързани с него и всички свързани фирми с него и те са възстановени. И, за да онагледя, както казах на вашата колежка от „Капитал“, ако вие вземете 2 лв. от тази банка и след това ги върнете, аз за какво да ви проверявам? Всичко е проверено. Защото настоявате усилено, затова питам дали правилно съм разбрал въпроса ви, че става дума за Делян Пеевски.

 -Много ще сме закъсали, ако трябва аз да дам отговор дали в делото КТБ „Д.П.“ е Делян Пеевски. Вие работихте по това дело.

- Ако вие смятате, че това е Делян Пеевски аз ви казвам, че всичко е проверено. Не се притеснявайте да кажете едно име, аз не се притеснявам. Кажете ми, вие имате ли предвид, че това е Делян Пеевски. Ако смятате, аз ви отговорих. Ако смятате, че е някой друг, кажете ми, за да мога да ви отговоря. Аз не мога да гадая какво изхожда от въпроса ви. Вие ме карате да предполагам. Аз предполагам, че вие визирате Делян Пеевски и затова ви отговарям.

- В кориците на делото има семейството му, майка му - г-жа Кръстева, фирми, които формално не са негови, но са в книжата, свързани с „Д.П.“.

- Всичко е проверено. Говорим за неща, които са с жълт характер. Има и едно „П“ там. „Прокопиев“, между другото, да ви кажа. И на неговия разпит съм присъствал. Няма „Д“, но има „П“. Има един господин, който се казва Прокопиев, и е възможно той да е под буквата „П“. Има и други хора, които са с буквата „П“. Вкарвате ме в един разговор, който започва да става несериозен. Дайте да говорим за сериозните неща. Сериозното е, както казах, ако вас ви притеснява това нещо – че всичко е проверено. И ви казах какво е констатирано.

- Казвате ли на българските граждани – всичко сме проверили с името на г-н Делян Пеевски и той няма никакво отношение към потока на парите, които не са в банката?

 -Чухте ясно отговора ми. Не само г-н Делян Пеевски, включително и г-н Прокопиев, включително Цветан Василев, който е подсъдим, включително един куп публично известни политици, които разпитани, включително синдикални лидери, журналисти, от тази телевизия също. Много хора. Вие проявявате интерес само в една посока.

- Не, напротив. Аз с интерес ви слушам за всички, за които се сещате, че имат отношение.

- Аз се сещам за над 400-500 човека.

- Цветан Василев и условно още 2-3 души са упражнявали реална политическа власт през парите от КТБ, казвате вие. Кои са те?

- Не съм казал „през парите от КТБ“, а са ръководители на държавата. Мисля, че това е реалния цитат. Да, така е.

- Кои са те?

- Не мога да се сетя в момента, но това са били хора, които са били на определени политически длъжности.

- Изглежда ми, че се сещате.

- Може и да се сещам.

- Може ли да ги назовете?

- В момента не мога да кажа. Много време е минало, но всички те са разпитвани по делото, по досъдебното производство. Казах, всичко по делото е проверено, лицата, които са на определена политическа позиция и са осъществявали реална политическа власт, защото са били на реална политическа позиция, са били разпитани по това дело, във връзка с някои отношения по делото „КТБ“, а за г-н Цветан Василев мога да прецизирам, че с този ресурс той е осъществявал неформална политическа власт и реална власт в държавата. Това е моето становище на база делото „КТБ“.

- Все пак да ви попитам – кои са те? Щом като са политици.

- В началото на разговора ни много ясно очертах моите правомощия като главен прокурор. Не знам дали сте ме чула, ако трябва ще ви повторя разпоредбите в Конституцията.

- Тогава ми отговорете на въпроса как през пари от една фалирала банка се упражнява реална политическа власт в България?

- Ако на вас, като журналист, трябва да го обяснявам това... С нелегитимни механизми за влияние върху политиците.

- Кои са тези нелегитимни механизми?

- Мисля, че всички знаете.

- Моля ви да ни ги кажете.

- Не знаете ли?

- Не, не знам.

- След като вие не знаете, не знам какво да ви кажа. Тъжно.

- Вие сте главен прокурор и ако вие не доказвате тези механизми за нерегламентирано влияние, каква е работата ви?

- Мисля, че очертах в началото. Моята работа е да спазваме законите на страната. И това е, което аз ще направя. По никакъв начин няма да допусна някой да оказва политическо влияние върху прокуратурата, защото единственият коректив на прокуратурата е законът. Това е част от работата ми.

- Моята работа също е заедно с тези, които подкрепят усилията на прокуратурата, да възстановим вярата в доброто и справедливостта. И аз казах, че ще направя възможното и невъзможното, за да има справедливост за българските граждани. Моята работа, освен всичко друго, е да отсея истината от неистината. И да защитя истината и прокуратурата да разследва неистината.

- Може ли пак да ми обясните как Цветан Василев и през кои политици през парите на КТБ е упражнявал това влияние, за което говорите.

- Казах достатъчно от това, което мога да кажа, на база законите и Конституцията в страната. Разследвано е абсолютно всичко и това ще стане ясно за всеки един журналист, когато влезе и присъства на съдебното заседание. Защото делото „КТБ“ е в съдебна фаза. Тук въпросът опира до правната реформа. Защо 2 години и половина делото не може да влезе в съд. Надявам се да говорим за правната реформа и за сериозните неща, а не за неща, които вече започват да приличат на клишета. Въпреки че обръщам внимание на това, че за 2 години и половина делото е внесено в съд, а за 4 години са разпитани само четирима свидетели. В досъдебна фаза са разпитани 400-500 души. И това не е проблем на българската прокуратура. И затова ли е виновна тя?

- А не е ли проблем, че българската прокуратура не разследва политиците, през които е упражнявано това влияние?

- Защо мислите, че не се разследват?

- Разследват ли се?

- Извършили сме всички действия, които са по закон. За това, че разполагаме с негоден инструмент, Наказателен кодекс от 1968 година, от времето на Тодор Живков, и защо българските политици не ни дават годни инструменти, като в Германия, Италия, Испания, както предложих в 44-то Народно събрание, не знам. Надявам се да зададете въпроса: защо, за да осъдиш някой в България, ти трябват 100 единици доказателства, а в Германия 1 единица. Правосъдната система не е само прокуратурата. Правоохранителната и правосъдната система е система от изпълнителна власт, от съд, от прокуратура, от следствие, от разследващи полицаи, от полицаи, от ДАНС.

- Срещу мен обаче сега е главният прокурор.

- Мисля, че очертах моите правомощия, които са много ясни.

- Вие като главен прокурор много често говорите за „олигарсите“. Какво влагате в тази дума като значение?

- Хората, които през това, което наричаме „преход“, макар че е много интересно как може да имаме преход от 30 години, колкото един човешки живот, за което говорих и с тези хора вчера, защо се докарахме дотук? „Олигарси“ има много определения, аз мога да ви кажа моето. Моето определение е хората, които на база на тази криминална трансформация след 90-те години придобиха реална финансова власт, а оттам и политическа. Хората, които освен всичко друго, придобиха и медийна власт, връзки с различни мрежи от неправителствени организации и тази власт се употребява за собствено облагодетелстване. Това е моето определение за „олигарх“ в личен план. Тук въпросът е защо когато българската прокуратура започна действие срещу невинни хора, защото всеки е невинен до доказване на противното, от този кръг българската прокуратура стана виновна. Ще ви кажа защо. Защото стремежът ми към справедливост, да си върша работа и да търся истината е нормално да предизвиква омраза.

- Г-н Пеев...Гешев. Извинявам се за грешката!

- Не съм Пеевски.

- Кои са олигарсите?

- Г-н Пеевски много ви е влязъл в главата. Защо така? Има и други хора, дайте да минем по списъка нататък.

- Само ми кажете кои са олигарсите във вашия списък.

- Аз нямам списъци. Не съставям списъци, българската прокуратура не съставя списъци, а работи единствено и само на база доказателства и спазване на закона.

- Кои са олигарсите, за които говорите?

- Мога да посоча няколко, за които всеки български гражданин знае и може да намери имената им, когато влезе в интернет и види кога започнаха действията срещу българската прокуратура и как един от тях в едно експлоатирано СРС казва – „трябва да ограничим правомощията на главния прокурор и да го направим фигурант, като президента“. Тогава може да си отговорите на въпроса - защо се случва всичко това.

- Добре, хайде – Иво Прокопиев олигарх ли е?

- Това е обвиняемият Божков, който цитирах. Той е лице, спрямо което е образувано наказателно производство и се провежда наказателно преследване. Всеки български гражданин може да му даде определение, което смята за правилно.

- Добре ще стигнем и до него. Само ми кажете Иво Прокопиев олигарх ли е?

- Аз няма да говоря с конкретни имена. Българската прокуратура говори с обвинения, факти и внесени обвинения.

- „Държавното предприятие“ олигарх ли е?

- Не виждам как „държавно предприятие“ може да е олигарх. По същата логика можем да кажем, че БТВ е олигарх.

- „Държавно предприятие“ няма как да е олигарх наистина. За Делян Пеевски обаче Държавният департамент на САЩ казва, че е олигарх, който регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да упражнява контрол върху ключови институции. Как българските институции не могат да докажат тези твърдения?

- Ако не за вас, то за вашите зрители, трябва пак да посочим, че това е политически и административен инструмент на държавата САЩ. Той не е наказателен. Дори в САЩ той няма наказателен резултат. Да обясним на българските граждани, че според европейското законодателство тези неща нямат никаква правна стойност. Третото, което трябва да кажа и винаги съм казвал, е, че ние като част от европейското семейство и ЕС трябва да изградим законодателство тип „Магнитски“ и тогава вече това ще е законно. Няма как да нарушаваме върховенството на закона, целейки спазване върховенството на закона. Отделно ще кажа – въпреки това, прокуратурата е извършила пълна проверка, не са констатирани никакви факти и обстоятелства, които да подкрепят това нещо. Отделно сме запитали конкретните американски институции в подкрепа на тези неща и не сме получили нищо в тази насока.

- Българската прокуратура казва – Делян Пеевски не е олигарх и не е търгувал с влияние.

- Не. Конкретните наблюдаващи прокурори казаха, че българската прокуратура е проверила всичко и не е констатирала такива факти и обстоятелства. Както между другото и един прокурор на втора инстанция не изготви протест за г-н Прокопиев, което е негово право на база вътрешно убеждение, защото се съгласява на втора инстанция с присъдата на съда. Извинявайте, че изпадаме във фактология. В българската прокуратура конкретните наблюдаващи прокурори вземат конкретните решения, а не главният прокурор. На база закона, фактите и вътрешното си убеждение. И аз ще защитавам всеки един български прокурор, който си върши работата от политически натиск, целящ нелегитимни цели, завземане на българската прокуратура и използването й, ако се върнем назад в историята за репресии.

- Нека се върнем към Божков, единственият, за когото се съгласихте, че е олигарх...

- Не съм се съгласил, че е олигарх.

- А, да. Дадохте определение и след това споменахте името му.

- Ако смятате, че моето определение съвпада с неговото име, значи вие казвате, че е олигарх.

- Добре, аз съм го казала. Опитният главен прокурор прехвърля отговорността на журналиста срещу него.

- Не се притеснявам от отговорност, г-жо Цънцарова. Аз съм този, който съм.

- Да стъпим на вашето определение за олигарх. Как г-н Божков е упражнявал политическа власт и есемесите му с Владислав Горанов не ви ли навеждат на мисълта как може да се е случвало това?

- Всичко с г-н Божков, г-н Горанов и други е проверено в делото, което е, да кажем, грубо срещу г-н Божков.

- Твърдението му, че е давал подкупи на бившите управляващи, проверени ли са?

- Ще ме чуете ли? Може ли да ви отговоря? Ще кажа, че абсолютно всичко е проверено още по делото „Божков“. Там има екип от наблюдаващи прокурори, върху които по закон и Конституция българският главен прокурор няма правомощия. Абсолютно всичко е проверено, защото ние не се притесняваме да проверяваме абсолютно всеки. Покровителства българската прокуратура не осъществява и докато аз съм главен прокурор няма да осъществява.

- Какво означават думите на Бойко Рашков в „Лице в лице“, че след ареста на Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова срещу тях има висящо наказателно производство? Така ли е?

- Мога да отговоря, но отдавна съм решил, че г-н Бойко Рашков съм отказал да го коментирам.

- Има ли висящо наказателно производство срещу тях?

- То не е срещу. Г-н Рашков е доцент по наказателен процес, може и професор, да не го понижих, трябва да знае, че не може да има наказателно производство срещу конкретно лице, защото законът не го позволява.

- Аз вярвам, че той го знае.

- Не личи от въпроса ви.

- Има ли събрани материали по това производство и има ли данни за извършено престъпление от тези лица.

- Не видяхме ли, че МВР в нарушение на закона, без да уведоми прокуратурата, предприе определени действия? Защото трябва не МВР, а следовател, да осъществи тези действия. Това е тотално нарушение на българското законодателство и въпреки това образуваха наказателно производство по неотложност, доколкото има неотложност. В нарушение на закона, защото не са следователи. Без да уведомят прокуратурата. След това се наложи действията да се повтарят. И не знаете ли, че има наказателно производство, което не е приключило? Мисля, че цяла България го видя. Това е производство по практиката, която г-н Рашков създаде в МВР, да клонира производства – тоест той създаде по този начин едно производство, което огледално повтаря действията по делото „Божков“. Да, това е вече друго производство, по което колегите работят. Както знаете, има административни производства, които обявиха ареста за незаконен.

- Единия от арестите прокурорът го подкрепя като законен. На „ПР Севи“.

- Само да ми кажете коя е „ПР Сави“, защото започнахме да си говорим с прякори.

- Това беше кадър от вашия телефон.

- Е, и? Ще се налага пак аз да превеждам - за г-жа Арнаудова ли говорите? Значи от една страна тя е в моя телефон, от друга страна прокурорът на база вътрешното си убеждение, доказателствата и фактите по делото изразява становище, че арестът й е законен. Вие къде виждате проблема в прокуратурата или за мен?

- Питам ви какво следва от това?

- Прокурорът в едно административно производство е изразил становище. За българските граждани да обясня, това е административно, а не наказателно производство. Очакваме решение на българския съд. В случая Административен съд София-град.

- Друг ключов казус. Вие сте главен прокурор, няма как да не знаете коя е „Мата Хари“?

- Вие сериозно ли ми задавате този въпрос? Дали чухте в началото какво прави главният прокурор? Главният прокурор не води разследвания. Той не може да познава фактически и физически 300-400 хил. дела в годината. Главният прокурор не осъществява действия по разследванията. Той административен ръководител на административните ръководители. Мога да ви гарантирам, че никой не е покровителстван.

- Вие по това дело нищо не знаете, така ли?

- Аз знам на база на това, че представители на ЕК са поискали информация и ние им предоставихме такава на база разрешение на наблюдаващия прокурор. Цялата тази информация е предоставена на ЕК. Мисля, че беше и публично известна.

- Вие знаете или не знаете коя е „Мата Хари“?

- Пак се връщате към този въпрос. Вие знаете или не знаете българската Конституция? Аз очертах моите правомощия. Вие ми задавате въпрос отвъд границите на моите правомощия. Това, което мога да ви гарантирам, е, че никой български гражданин, ако в случая визирате бившия премиер Борисов, пак ще се наложи вместо вас да цитирам конкретни имена, не се притеснявайте да ги използвате, мога да ви уверя, че България е демократична държава. Мога да гарантирам, че колегите проверяват всички факти и обстоятелства, при стриктно спазване на закона. Това, което знам, е, че в най-скоро време това разследване ще бъде приключено и българската общественост ще получи пълна информация, както и европейските ни партньори.

- Какво показва проверката? Кюлчетата кюлчета ли са? Банкнотите банкноти ли са?

- Вие пак ме вкарвате в обяснителен режим и ми задавате въпроси, които не са от компетентност на главен прокурор, а на конкретен наблюдаващ прокурор. Недосегаеми няма откакто аз съм главен прокурор. Няма да има чадър, както обичате да казвате, покровителстване. В случая предполагам, че визирате г-н Борисов. Не се притеснявайте, ние не сме притесняваме нито от г-н Божков, нито от г-н Борисов, защото нашата цел е да върнем справедливостта и доброто в страната. Ще направя възможното и невъзможното, за да го направя.

- Само ни кажете, предполагаемо международно пране на 5 млн., в което е замесено името на бившия премиер Борисов. 3 години и 5 месеца след като прокуратурата получава първия сигнал, може ли да кажете по това разследване какво научи и какво знае прокуратурата.

- Ще трябва да затвърдим знанията си, г-жо Цънцарова. Българският главен прокурор не ръководи конкретни разследвания, не е длъжен да е запознат с тези конкретни разследвания, не взима решения, не отменя актове. Но все пак ще ви отговоря, че сме давали информация на ЕК. Може би част от нея е публично известна, има я и в съобщения на сайта на Специализираната прокуратура. В момента делото е, мисля, в Софийска градска прокуратура. Това, което ми е известно, е, че делото е пред приключване и се чака отговор на молба за правна помощ от Кипър. Това е единственото, което към момента мога да очертая като принципно. Нито имам право, нито съм длъжен да отговарям без разрешение на наблюдаващ прокурор. Нито имам правомощия да съм запознат с конкретни наказателни производства. По същия начин може да попитате г-жа Захарова и г-н Чолаков за конкретни съдебни производства. Те ще ви отговорят по същия начин. Защото това са разпорежданията на българския закон и на българската Конституция.

- По колко от случаите, по които ви приписват връзки с тези две партии, за които си говорихме, сте разкрили истината?

- По всички случаи, по които има образувани проверки, се установява обективната истина чрез способите на българското законодателство. Защо ми поставяте въпроса за 3 производства? Защо не ми поставяте въпроса за това, което се случва по улиците. Когато убиват граждани пияни и дрогирани шофьори. Това не е ли важно? За убийствата на старци, за мигрантския натиск, за наркотиците, които заливат улиците. Значи за обикновените хора справедливостта не важи? Важни са 3 дела при 500 хиляди? Аз съм притеснен, г-жо Цънцарова, че не ни интересуват българските граждани и затова ще направя всичко възможно, за да има справедливост.

- Искам да не се притеснявате, да сте спокоен. Какво разследва прокуратурата по газовите сделки?

- Изобщо не се притеснявам, изключително ми е приятно. Доколкото ми е известно има разследване, което е в Национална следствена служба и се проверяват всички факти и обстоятелства, които са от значение по делото.

- Кого проверявате обаче? Към кой период от време?

 -Не мога да ви кажа, защото не съм нито наблюдаващ прокурор, нито следовател. Това, което отново мога да ви гарантирам, че никой не е недосегаем. Няма да защитим или да покровителстваме никого. Независимо дали е г-н Борисов, дали е г-н Кирил Петков, дали е някой бивш министър-председател, дали е някой министър, дали е, да използваме житейския термин „олигарх“. Нас не ни интересува. Част от това, което се случва, е това, че борбата ни за справедливост и моя стремеж към истината поражда омраза.

- Правите ли проверка във връзка с изнасяне на класифицирана информация от членове на кабинета на бившия министър-председател?

- Доколкото ми е известно има такова разследване, но не мога да ви кажа дали е от членове на кабинета на бившия министър-председател, защото ви обясних, че има разпоредби в НПК, според които разследванията не са срещу конкретно лице. Налага се просто да съм прецизен. Очертах ви моите правомощия по закон. Няма демокрация без Конституция и закони.

- Добре. Казвате на ГЕРБ, че случаят „Мата Хари“ не е затворен, на „Продължаваме промяната“, че евентуално ги разследвате?

- Аз не казвам на никой нищо. Казвам на българските граждани чрез Вас, че българската прокуратурата ще направи всичко възможно, за да няма недосегаеми и няма да покровителства никого. Съвсем коректно ще изясни всички факти и обстоятелства и, ако има виновни лица те ще понесат своята отговорност. Аз с политически партии не си говоря, освен в Народното събрание, когато става дума за открит диалог между властите. Защото, ако не си говорят властите, няма как да го има принципа за разделение на властите според Монтескьо. Когато отделните власти, освен да се контролират – да си взаимодействат. Аз се надявам, че някои политически партии няма да проявят страх или да нямат правни аргументи и да откажат да се срещнат с мен, защото не харесват главния прокурор. И аз не ги харесвам тези партии.

- Кои са тези партии?

- Най-вероятно тези, които няма да се видят с мен.

- Доколкото разбирам „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ няма да се видят с вас.

- Това, че не се харесваме, означава, че българските власти няма да си взаимодействат в борбата с престъпността ли?

- Защо българският главен прокурор не харесва тези две партии?

- „Не харесвам“ може би беше непрецизен термин. Не споделям политическите им възгледи, които са базирани само и единствено, може би, надявам се да не е така, на нарушаване на принципа на разделение на властите и основни конституционни принципи. Не харесвам никоя политическа партия и за съжаление съм избирател, който се чуди за кого да гласува.

- Да си говорим за правосъдната реформа и разговорите ви в Народното събрание. Тези, които не харесвате, казват, че разговорът за съдебната реформа започва с вашата оставка. Г-н Гешев, ще подадете ли оставка?

- Кои точно ми искат оставката? Кои са те?

- Аз съм чувала тези, които не харесвате, да ви искат оставката. „Демократична България“, „Продължаваме промяната“.

- А конкретни имена можете ли да кажете? Притеснявате ли се пак да кажете конкретни имена? Някои имена, които са флагмани на тази идея. Ако ми кажете конкретни имена, ще ви отговоря конкретно.

- Айде да пробваме вашата игра, Христо Ивано ви иска оставката.

- Не е моя игра. Но пак ще кажа, много е интересно как хора, невинни жертви на тоталитарния режим ме подкрепят, а наследници на комунистическата номенклатура и на репресивния апарат искат оставката на главния прокурор. Задайте си въпроса „защо“. Отговорът е ясен на българските граждани.

- Ще подадете ли оставка?

- Тук въпросът пак е „защо“? Коя е причината да си подам оставката? Кажете ми една причина. Аз не виждам нито една. И ще ви кажа каква е причината. За това, че повдигнахме обвинения на олигарси, засегнахме сериозни финансови интереси, защото се борим с престъпността, защото искаме да има справедливост – ето това е причината. И ги е страх да дойдат на дискусия, защото ще лъсне истината и нямат правни аргументи. Сигурен съм.

- Да или не – ще подадете ли оставка?

- Не, разбира се. Защото Ви казах, че няма защо.

- Как изглежда правната реформа на Иван Гешев?

- Тя не е на Иван Гешев. Тя е на българската държава и българските граждани. Моята визия е за всеобхватна правна реформа, защото правоохранителната система е система. И има проблеми в МВР, в прокуратурата, които ние не отричаме, има проблеми в съда. Има проблеми в законодателството, които не се решават от 30 години. Наказателният ни кодекс е от 68-а година, когато не е имало частна собственост. В 44-то Народно събрание посочих как в НК и НПК са регламентирани определени текстове и как са в Германия, Франция и други места. И помолих да въведем германските модели. Защо не въвеждаме германските модели? Защото някои хора ще влязат в затвора най-вероятно и си поддържаме тази ситуация 30 години. Тогава ми казаха – „Гешев иска присъди без доказателства“. Не, аз искам европейски стандарти, за да може да има справедливост. Защото няма как с негоден инструмент, негодни закони, морално остарели, когато не е имало частна собственост, да постигнеш справедливост.

И ние въпреки това постигаме 95% осъдителни присъди. Номер 1 в Европа. В останали 5% се виждат всички недостатъци на българската правосъдна система и на българската държава.  Всичко, което изброих дотук – проблеми в съда, проблеми в прокуратурата, проблеми в следствието, в  МВР, трагични проблеми в законодателството. Затова аз призовавам за диалог в името на българските граждани. 240 писма изпратих до българските депутати, за да работим заедно за българските граждани. Явно някой се страхува да работи за българските граждани или работи, може би, в някакъв нелегитимен, чужд интерес. Надявам се да не е така. Щом се отказва да се дискутират тези най-наболели проблеми за българските граждани. Как да решим проблема с избуяващата престъпност. Какво по-нормално от това да се обменят идеи? Да се чуе научната общност. Аз призовавам за диалог, не давам готови рецепти. Да, имаме предложения. Може да не са правилни, но как без диалог с хората, които практикуват, ще стигнеш до правилна реформа? Все едно да реформираш висшето образование без да поканиш ректорите и висшите училища. Това правят. Отделно го правят хора, които са некомпетентни и дори не са юристи. Извинявайте за жаргона, някои от тях може и да са юристи, но никога не са практикували. Аз цял живот практикувам и нямам претенции.

- Кой контролира Иван Гешев?

- Мисля, че няколко пъти отговорих на тази тема. Контролират ме механизмите в българската Конституция, решенията на Конституционния съд са ясни, че всеки прокурор може да повдигне обвинение на Гешев и, съвсем сериозно, ме контролира жена ми.

- Това за жена ви предлагам да е в друг разговор.

- Не, не – всеки български мъж трябва да има силата да си го признае.

- Вие казвате, че всеки прокурор в държавата може да ви разследва. Само че в разговора си с ДПС казвате, че как прокурор от Шумен да разследва съученика си, ако е престъпник, или децата им учат в едно училище и си налага автоцензура.

- Може да е съдията, може да е следователят, може да е полицаят, може да е журналистът, може да е директорът на гимназията, може да е всеки. Посочил съм прокурора, защото не се притеснявам да поема отговорност и да посоча проблемите. Не ме е страх. Точно проблемите трябва да бъдат посочени.

- Как си представяте, че прокурор от Шумен ще се притеснява да разследва съученика си, а няма да се притеснява да разследва шефа си?

- Вижте, трябва да ви кажа, че теоретично възприемате, ще цитирам проф. Момяна Гунева, въпросът с интегритета и с независимостта на магистратите не е законодателен проблем. Той е въпрос на личен интегритет. Така че прокурорът от Шумен няма как да ме разследва, защото теоретично е Софийска градска прокуратура и в някои казуси Софийска районна прокуратура.

- На тези хора все Вие сте им шеф.

- За какво да ме разследват, г-жо Цънцарова? За това, че стигнаха до дипломите ми от 94-та година и ще стигнат до акта ми за раждане? Вие предполагате, че главният прокурор като стане главен прокурор, става престъпник автоматично ли? Това ли предполагате.

- Нищо подобно не предполагам, просто и Европа казва, че трябва да има механизмите, по които да бъдете разследвани.

- Видях становището на Венецианската комисия, съгласих се. Но това става с конституционна реформа и Велико народно събрание. Съсипаха реалния модел, моделът „ФБР“. Когато щатските власти в САЩ не могат да се оправят, идва ФБР. Защото този проблем го има и в САЩ. Съсипаха този модел у нас и затова съм го казал. И тези тъжни последици ще платите Вие, аз, всички български граждани. И очертах един проблем, заради който 2012 г. беше създадена Специализираната прокуратура и Специализирания съд. И сега в момента се разстреля показно тази институция в интерес на престъпността. Плодът го берем вече и се надявам да не стане огромен. Това беше съзнателно унищожаване на работещи структури.

- Прокуратурата сега не работи ли?

- Ние работим и ще се борим, и ще спазваме закона. Въпросът е, че се върнахме към механизми отпреди 12 години, които са доказано неефективни. Ние създаваме съответните отдели към окръжните прокуратури, правим организация, но унищожихме един работещ модел, за да се върнем към механизми и модели, които са доказано неефективни според европейските ни партньори.

- По темата за войната на пътя, по която всички сме съгласни, че е актуална, през казуса „Семерджиев“ Ви моля да я видим. Там се говори за полицейски чадър, но има ли прокурорски чадър над този човек? Спрени преписки, по които не е спазен редът?

- Не казвам, че българската прокуратура е безгрешна, не говоря за този казус конкретно. Знам си моите проблеми и не прехвърлям отговорността на други институции. Проблемите са огледални и съществуват и в съда, и в следствието. Ще кажа един – няма как да има независимост на българските магистрати без да има различни форми на контрол. В България няма достатъчни форми на контрол за българските магистрати. Това е един сериозен проблем. По случая „Семерджиев“ всичко е проверено и няма чадър, както Вие казвате, от страна на прокуратурата. Човек, ако не иска да свърши работа, винаги ще си намери причини да не свърши работа. Ако иска да прехвърли отговорността – ще го направи. Аз мога да говоря за съда, за полицията, но не искам да го правя. Аз мога да говоря за моята институция и за моите правомощия. Това, което четох преди 2 дни, е, че имало прекратени не знам колко производства за шофьори с алкохол и наркотици. ОК, ще извършим проверка по реда на НПК на всички прекратени досъдебни производства за шофьори, когато са употребили алкохол и наркотици. И не се притесняваме да понесем отговорността. В случай че се констатират нарушения, ще се вземат необходимите мерки по закон. Не може да се прехвърля отговорността между институциите. Това е система, която, ако не си взаимодейства, резултата го виждаме – убийствата по пътя, старци изнасилени и убити, запалени в къщите си, миграционен натиск, наркотици при децата. Аз съм сериозно притеснен от това, което се случва с младото поколение. Изчезна моралът, проявихме нихилизъм и за съжаление младите хора не са подготвени за тези съвременни предизвикателства. Затова ходя в училищата и разговарям с децата, което е изключително полезно и приятно.

- Вашата активност напоследък е изключително интересна – ходите в Народното събрание, ходите в училищата и се срещате с ученици. Ще влизате ли в политиката?

- Мисля, че очертах защо правя всичко това. Нямам такива амбиции, но имам амбиции да направя възможното и невъзможното, за да има справедливост и да възстановим усещането за справедливост и добро. На това се дължи моята активност. За училищата ще кажа и, че това е в памет на доц. Гълъбов, който на последната си реч, преди да почине, каза, че има много ниско ниво на правно съзнание и прокуратурата трябва да влезе в училищата и да разговаря с ученици. Това трябва да го правят и други институции, а не само прокуратурата. Защо прокуратурата е единствената стабилна институция в държавата и единствената, която я интересуват проблемите на българските граждани, не мога да си отговоря.

- Моля, с „да“ или не“. Нямате амбиции да влизате в политиката, но грешка ли беше влизането в президентството?

- Не мога да квалифицирам като грешка нещо, което не противоречи на закона и на Конституцията на страната. Не.- Създаде се впечатление за непремереност на база организацията, но не е грешка и не е нарушено законодателството. Няма как да е грешка нещо, което е в съответствие със закона и след разрешение на две български съдилища.

- Използвана ли е прокуратурата за политическа бухалка?

- Не.

- Платени ли бяха демонстрациите във ваша подкрепа?

- Аз не мога да кажа дали са били платени или не, защото не съм ги организирал аз. Но на този въпрос мога да Ви кажа, че онзи ден, когато бяха на първото изслушване в парламента, четири човека свиркаха, една колежка, която е слязла, за да види какво се случва, е чула случаен гражданин да казва – „те си тръгнаха, защото им платиха само по 10 лв.“. Така че съм сигурен, че протестите срещу мен са били плащани.

- Има ли хипотеза – нов коалиционен кабинет, а цената за формирането му да е вашето отстраняване?

- Не мога да коментирам политически процеси, мисля, че отначало подчертах. Ако има такава хипотеза, краткото определение, което мога да дам, е – политическа немощ. Не е в интерес на българските граждани и желанието им за справедливост.

- Виждате ли се в някой следващ парламент като народен представител?

- Не се виждам като народен представител на фона на това, което виждам в Народното събрание и динамиката, която е, за съжаление. Няма хора като Никола Петков, като други народни представители преди 90-те години. Това е тъжно, защото е някакво отражение на проблемите, които имаме. И тези хора, за които ви споменах в началото, които са със смъртни присъди, ме попитаха „защо се докарахме дотук и какво правим за в бъдеще?“. Това е въпрос, на който трябва да си отговорим всички.

Видео