Любомир Георгиев, административен ръководител на РП - Шумен: Не можем все още да твърдим, че има нов канал за преминаване на емигранти през територията на областта

19 Ноември 2021 г.

Здравка Русева, Радио Шумен

Четири групи мигранти, нелегално преминали българската граница, бяха заловени в Шуменска област през последните десетина дни. Те бяха осъдени по бързото производство и транспортирани до бежански центрове. Какви са тези хора, дали търсят по-добър живот, колко са платили на трафикантите, за нов канал за трафик на хора ли става дума? Тези и други въпроси зададе Здравка Русева от Радио Шумен на ръководителя на Районна прокуратура - Шумен Любомир Георгиев.

- Господин Георгиев, нов канал за трафик на хора ли е преминаването на четири групи мигранти през област Шумен?

- Не можем все още да твърдим, че това е нов канал за преминаване на емигранти през територията на област Шумен, тъй като Шумен е вътрешна област за Република България. Действително до момента е имало инцидентно такива случаи със преминаващи мигранти, те са били няколко на брой през предходните години. Сега се касае за четири групи отделни, преминаващи емигранти през територията на областта, но все още нямаме категорични данни, от които да заключим, че става въпрос за един нов канал, чиито път е и през област Шумен.

- Вие сте разпитвали тези хора, които бяха заловени. Какво обясняват те? Как са стигнали до вътрешността на страната? Колко са платили? Каква им е целта?

-По данните от досъдебните производства, които образувахме срещу лица, минали през границата на страната без разрешение, и по техните обяснения, установихме, че те са минали територията на страната в участък от южната граница с Република Турция. Самите мигранти казват, че е било нощно време, когато са минали границата на страната, не могат точно да посочат град или населено място, близо до което са минали. За тях територията на Република България е непозната. Не могат да посочат и такъв град или населено място в Република Турция, за да можем ние да се ориентираме по тези данни, в кой участък на държавната ни границата са преминали. В хода на досъдебните производства не можахме да съберем такива данни.

Начина на преминаване на самата граница, по обясненията на мигрантите, е прескачане на оградата посредством различни съоръжение – клони от дървета, дъски, стълби и други подобни.

- Означава ли това, че те не са ползвали услугите на трафиканти, а са самостоятелни групи или просто крият това?

-Данните сочат, че те са преведени от лица от Република Турция до границата с Р България. Първоначалният им маршрут е бил: тръгване от Афганистан, минаване през Иран, след това преминаване през Р Турция и с помощта на трафиканти са преведени до границата с България. След като са преминали турско – българската граница в гориста местност, са били посрещнати вероятно от български граждани, които не са установени още, които са ги транспортирали с леки автомобили и микробус до област Шумен. Оставили са ги в покрайнините на града и са им обяснили, че това е град София – столицата на България. До последно мигрантите не знаеха, че се намират в околностите на град Шумен. Мислеха си, че са оставени в околностите на София.

Относно парите, които са платили за трафика обясниха, че са дали 3500 евро. Това е сумата, платена от Афганистан до тук, до установяването им в Шумен. Колко пари са дали на трафикантите от България, ние нямаме информация. От техните обяснения става ясно, че те заплащат сумата наведнъж и след това вече имат международен канал. Лицата, участващи в този канал им помагат да премината през границите на Иран, Турция и България.

- Прави впечатление, че в последните групи са само мъже, макар и на различни възрасти. Те в роднински връзки ли са? Целта им е като се установят в европейска държава да изтеглят и семействата си – какво установявате по този въпрос?

- Прави впечатление този факт, че лицата в групите от мигранти, които са задържани са от мъжки пол на възраст между 18 и 25 години, повечето от тях не са женени, нямат и деца. Малка част от тях са семейни и имат деца в Афганистан. Тяхната цел, такава каквато я обясниха, е да стигнат до Западна Европа (Франция и Германия), да заживеят там, да се установят и да придобит статут на бежанци, след което вече, тези които имат семейства, ще се опитат да прехвърлят близките си, да им заплатят пътуването от Афганистан до съответната държава, където са се установили. Останалите търсят работа и по-добър живот.

- Хората обаче се страхуват от тези групи хора. Те не ги познават и очакват, че ще им сторят нещо лошо. В тази група от различни хора, която сте заловили, има ли такива с криминална регистрация?

- До момента, от справките за съдимост на всяко едно от лицата, обвиняеми за преминаване не по установения начин на държавната граница, се установи, че няма осъждани лица. Но ние изискваме тази справка от Централно бюро „Съдимост“, тъй като лицата са чужденци, т.е. в Р България те не са осъждани до момента.

- Когато бяха разпитвани тези хора, в тях беше ли усетен страх или просто имаха самочувствие?

- Не, нямаха самочувствие. Това бяха хора, които изглеждаха зле физически след тежки преходи. Някои от тях имаха рани по тялото и ръцете, в резултат от различни инциденти и самонараняване при преминаването, от падания, от преодоляване на определени препятствия и границата. Те не изглеждаха като хора, които са тренирани или обучени. Нямаме информация да са имали някаква друга цел при влизането си в страната.

Разбира се, след като бъдат настанени в съответните центрове за бежанци, има процедури и други органи, които ще продължат да работят с тях и там, евентуално, може да се установи съпричастност на някое от тези лица или на всичките към определени групи, които са си поставили за цел да вършат престъпления в нашата страната или в други държави в ЕС. За момента няма такива данни. Не са намерени оръжия в тях – нито хладни, нито огнестрелни. Вещите, които намерихме при личните обиски, бяха вещи за лична употреба, дрехи.

- Към тях предявена ли е наказателна отговорност и какво предвижда българския закон за хора, които преминават нелегално границата, заловени са? Всъщност Вие ги транспортирате до бежански лагери, където други институции продължават работа?

- Съгласно чл. 279, ал. 1 от НК за влизането без разрешение през границата на Р България се предвижда наказателна отговорност „лишаване от свобода“ до 5 години и „глоба“ от 100 до 300 лева. Това е наказанието, което е предвидено в Наказателния кодекс за такива деяния, когато лицата са пълнолетни. Когато са непълнолетни, това наказание се редуцира и става „лишаване от свобода“ до 2 години, а глобата се заменя с обществено порицание, това е задължително за непълнолетните. Казвам това, за да се знае, тъй като във връзка с последните случаи, възникнаха въпроси защо наказанията са такива. Те са съобразени с разпоредбите на българския Наказателен кодекс. Не става дума за прокурорско или съдебно снизхождение към ненавършилите пълнолетие.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Апелативна прокуратура – Варна припомня, че за периода 12 – 19 ноември 2021 година Районна прокуратура – Шумен образува 45 бързи полицейски производства за преминаване на границата на Р България без разрешение от страна на три групи чужди граждани, като всеки от тях бе привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 279, ал. 1 от НК. В рамките на седмицата разследванията по случаите бяха внесени в съда и приключени с 45 осъдителни присъди. Срещу други 13 чужденци, преминали през държавната ни граница нерегламентирано и задържани също край Шумен дни преди посочения период, се водят 13 досъдебни производства.