Главният прокурор Сотир Цацаров: Очаква се тази седмица да има още обвиняеми за КТБ

7 Април 2015 г.

Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ


 

Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ
 

Водещ: В разгара на Страстната седмица се намираме не в студиото на предаването, а в кабинета на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, който пък ни прие. Здравейте. 
Сотир Цацаров: Добре дошли. 
Водещ: Добре заварили. Винаги ми е било много любопитно какво се вижда от вашия кабинет. 
Сотир Цацаров: Сега имате тази възможност. 
Водещ: Виждам една прекрасна гледка – църквата „Св. Неделя“ виждам. 
Сотир Цацаров: Мисля, че се вижда простор. Църквата „Св. Неделя“ е в близък план, по-далеч виждате небето. Понякога и това стига. 
Водещ: Между църквата и всичките престъпници, с които се разминавате тук, в Съдебната палата, какво е усещането ви?
Сотир Цацаров: Знаете ли, никога не съм се замислял за това какво е усещането в разстоянието между църквата и този кабинет. Може би съм се замислял за усещането какво е гледката навън и над църквата. Но разстоянието между църквата и кабинета може би съм една идея по-приземен човек. 
Водещ: А замисляли ли сте се какво означава името ви – Сотир? 
Сотир Цацаров: Да, зная какво означава, но не бих по никакъв начин правил асоциации с това.
Водещ: Означава „спасител“ – да го кажем на хората. 
Сотир Цацаров: Да.
Водещ: Кого спасихте за тези 2 години? 
Сотир Цацаров: За тези 2 години мисля, че успях да спася много неща, не успях да спася също много неща. 
Водещ: Дайте ми пример – кое успяхте да спасите, наистина или кого и от какво? 
Сотир Цацаров: Задавам си въпроса дали за тези 2 години успях да спася себе си, семейството си. Дали всичко това като усилия си заслужаваше в личен план. Не ме разбирайте, че генерализирам нещата в обществен план. Мисля, че за тези 2 години се решиха много добри каузи. За тези 2 години останаха и много нерешени каузи. Не съм със самочувствието нито, че съм човекът, от който зависи абсолютно всичко, както определено има такава обществена нагласа, нито че мога да реша всичко с магическа пръчка. Опитвам се. 
Водещ: Много са темите, около които се разгоряха страстите тази седмица, но все пак, от кого има страх главният прокурор – от Бога или от закона? 
Сотир Цацаров: О, ако нямаш страх от Бога, ти няма да имаш страх и от закона. Не можеш да имаш страх от закона, но не и от Бога. Не можеш да имаш страх от Бога, но не и от закона. Страхуваш ли се от Бога, значи се страхуваш и от закона. Главният прокурор е човек. И вие се страхувате от Бога, нали така? 
Водещ: Да, преди всичко. 
Сотир Цацаров: Аз също. 
Водещ: Искате ли аз да ви подканя да седнем, независимо, че съм във вашия кабинет? 
Сотир Цацаров: Разбира се, в крайна сметка, нищо, че сме в моя кабинет – вие сте домакина. 
Водещ: Помните ли все пак прословутата фраза на Иван Татарчев затова, че над главния прокурор е Господ. Разбира се, шега е това, но вие чувствате ли се богоизбран по някакъв начин? Всевластен? 
Сотир Цацаров: Не. Никога. Аз имах достатъчно поводи да спомена, че в момента, в който придобиеш такова чувство или такова усещане, ще загубиш себе си. Ще загубиш себе си много бързо, защото ще си помислиш, че всичко ти е позволено. 
Водещ: Обещахме на зрителите, че ще задаваме техните въпроси. 
Сотир Цацаров: Въпросите задавате вие. Аз не мисля, че ще има някакви ограничения. 
Водещ: Не, но зрителите винаги казват: Защо не питате? Питаме от името Иван Иванов – защо прокуратурата не постъпи като в Румъния? Защо няма осъдени политици, г-н Цацаров? 
Сотир Цацаров: Прокуратурата, ако въпросът бъде поставен така, това означава, че общо взето поставяме нещата на два полюса. Единият е румънският полюс, който действаща прокуратура, а другият сякаш е нашият полюс, за който дори някои политици казват, че трябва да имаме независима прокуратура. Защо – сегашната прокуратура каква е? Много са факторите за това. Най ми е лесно да се оправдая с времето назад в годините, но няма да го направя дори от уважение към предшественици си. Но ако сложим на едно място всички безплодни усилия до момента, ако сложим на едно място конструкцията на съдебната система, и особено на прокуратурата, и особено начинът, по който е било осъществявано, да го нарека така – кадровото й попълване, ако прибавим към това проблемите с непроменените материални и процесуални закони, и ако си зададем въпроса: всички ли имат желание, защото тази промяна зависи от определени хора, които не се намират в тази сграда, сигурно ще получим доста отговори. 
Водещ: Да обаче, разказано от вас, звучи действително просто дори, но нямаме резултати, нямаме такава ефективност. Защото казвате, в Румъния са в крайност, но ние можем да бъдем по средата. Ние дори не сме по средата. 
Сотир Цацаров: Ако позволите, отново не като оправдание да изразя известна резерва към резултатите в Румъния, към политическата им обусловеност и към това, че стигаме до ситуация, при която ръководители на едни антикорупционни органи задържат ръководители на други антикорупционни органи. Но това не е бягане от въпроса ви, защото румънците наистина имат осъдени министри, осъдени бизнесмени и прочее. Дай Боже, да стигнем това ниво. 
Водещ: Ето, казвате, че не искате да звучите като оправдание, но съвсем реално може да си поискате нещо. Иска ли главният повече власт? 
Сотир Цацаров: Главният прокурор не иска повече власт. Ако главният прокурор искаше повече власт, той може би щеше да е сторонник на идеята за спиране на сделките за 48 часа. Главният прокурор не иска власт, главният прокурор иска нормална процедура в наказателния процес. Главният прокурор иска ето тази книга да бъде променена. Именно затова бяха направени предложения за промени, за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и аз съм радостен, че депутатите ги приеха. Най-сетне, ако ви посоча другата книга – тя е от 1968 година. 
Водещ: Те депутатите малко се объркаха, защото искаха да вкарат едни неща в НПК, в Граждански процесуалния кодекс (ГПК), местиха, разместваха. Стана търкане. 
Сотир Цацаров: Не, тук говорим за проблемите, които са свързани с мерките за неотклонение, с бягството на осъдени лица. От тези осъдени лица ние кого знаем? Знаем „Соло“, знаем братя Галеви и прочее. Но това не само те, те са 1700. 
Водещ: И това лежи във въпросите ми. Но конкретно сега – на срещата с премиера какво си казахте? Защото казвате, че не искате власт. Какво му казахте вие? 
Сотир Цацаров: Аз не съм отишъл при премиера, за да му кажа: Г-н премиер, аз не искам власт. Аз мисля, че проведохме един разговор, в който разговор и двамата дискутирахме относно това кое е най-прагматичното и кое е най, да го нарека, полезното решение. Е ли полезно решение да се върнем колко години назад? Т.е. да се върнем преди датата 1 април 1998 година и да направим прокуратурата участник в гражданското съдопроизводство, пълноправен? Не. Е ли най-доброто решение главният прокурор да може да спира сделки, дори и за 48 часа? 6-ти въпрос е как ще ги спре, например, ако те са осъществени в чужбина и откъде ще знае за това? И в крайна сметка, не посягаме ли по този начин на свободата на гражданския /…/? 
Водещ: Вие много ме учудвате. Защо – вие сте против тези предложения – така ли да разбирам? 
Сотир Цацаров: Да, категорично против. 
Водещ: Това ме учудва, защото миналата седмица се вдигна толкова много пушилка, именно заради тези… 
Сотир Цацаров: У нас, вие седмица, в която няма пушилка, познавате ли? Според мен, далеч от повече от мен, защото вие сте в разгара на тази пушилка. Всеки ден, всяка сутрин хора като мен сядат пред вас по повод пушилката. Ние живеем в пушилката
Водещ: Кой ги предложи тези неща, за да ги отхвърляте и вие сега и да казвате: Аз не искам толкова власт при мен? 
Сотир Цацаров: Извинявайте, аз нямам толкова законодателна инициатива. Това, което аз съм предложил и зад което стоя с името си са извиненията в НПК. 
Водещ: Добре, на Бойко Борисов откъде му е хрумнало тогава, ако предположим, че е негово решението или е негово предложението? 
Сотир Цацаров: Аз не мисля, че е негово решението. В крайна сметка, депутатите имат право на законодателна инициатива. Под законопроектите стоят имената на вносителите. 
Водещ: Той даде ли ви уверението, че това нещо ще бъде променено? Какво ви каза Бойко Борисов? 
Сотир Цацаров: Премиерът се съгласи изцяло с доводите, че подобни промени отварят вратите за злоупотреби и посегателствата на гражданско-правни и търговски отношения. Премиерът изрази съгласие, че логиката е да бъде запазено решение. Друг е въпросът дали ще бъде с повече правомощия, а то сегашното решение е свързано с правата на министъра на финансите. 
Водещ: Има ли вариант тези неща да минат обаче, независимо, че вие сте против? 
Сотир Цацаров: Е, има ли вариант тези неща да минат? Този въпрос трябва да го зададете в парламента. Защо го задавате на мен? 
Водещ: Но ще се съобразят ли с вас? Там е интересно. 
Сотир Цацаров: Зная ли дали ще се съобразят с мен? Кое е по-доброто – да се съобразят или да не се съобразят с мен или да мълча? Т.е. аз съм с ясното съзнание, че те могат да не се съобразят и са в пълното си право да го направят, но съм длъжен да кажа на глас какво мисля. 
Водещ: Когато някой на вас иска да ви вмени нещо, защо не са се допитали до вас, а трябва след това да ви питат? 
Сотир Цацаров: Извинявайте, законодателят не е длъжен да се допитва до субектите, на които създава задължения, нали? Това е формулата, това е парламента. 
Водещ: Ще ми позволите един цитат, нали? 
Сотир Цацаров: Да, разбира се. 
Водещ: Прокуратурата отдавна доказа, че не може да се справя със сегашните си задачи, камо ли пък да й се дадат нови. На кого е този цитат знаете ли? 
Сотир Цацаров: Разбира се, че зная. Този цитат е на г-н Радан Кънев. 
Водещ: Как ще го коментирате? 
Сотир Цацаров: Ако трябваше да ми цитирате пълния текст, той беше свързан и с това, че прокуратурата няма необходимия капацитет, а също и интегритет да осъществява тези правомощия. 
Водещ: Не можете да се справяте – това казва с две думи. 
Сотир Цацаров: Да, не може да се справя. Без да коментирам, защото ще принизим нивото на диалога, капацитета, пък и интегритета на самия г-н Кънев, нека да кажа така, не е въпросът в това прокуратурата има ли капацитета, не е въпросът в това да ударим прокуратурата. Че е въпрос на елементарен политически популизъм – затова си отговаря г-н Кънев. Въпросът е в нещо друго – ако отворим тази врата, ние удряме нормалните бизнес отношения. Аз имах поредица от срещи с ръководителите на работодателските организации. И те мислят точно по този начин. Никой от тях не мисли за капацитет, всеки от тях мисли за свободата на търговските отношения. 
Водещ: Добре, кой тогава стои зад решение да се внесе подобен проект? Какво прозира зад него? Чий политически интереси са защитени в този проект? 
Сотир Цацаров: Не, аз не мисля, че нещо прозират политически интереси. Тук прозира опит да бъдат защитени държавните интереси. Но може би това не е направено по най-добрия начин. 
Водещ: Сделката за 1 евро в случая може ли да бъде спряна? И по какъв начин това ще се случи, ако тя нарушава в крайна сметка държавните интереси? 
Сотир Цацаров: Сделката за 1 евро не може да бъде повлияна от тези изменения. Ако си представим, че сделката за 1 евро или сделките за 1 евро са реализирани в чужбина, или са реализирани чрез верига от прехвърляния от търговски дружества, как точно ще бъдат реализирани тези права, които сега се опитват да ни дадат? 
Водещ: Но когато става въпрос за тази сделка специално, всички ви свързват името отново с Делян Пеевски, с неговите интереси. 
Сотир Цацаров: И това за кой път трябва да го обясня? 
Водещ: Не знам. Може ли да ви цитирам отново нещо? Ще ми позволите ли? 
Сотир Цацаров: Може. 
Водещ: Според Татяна Дончева, вие и Делян Пеевски искате тази власт, която сега казвате, че не искате, а Бойко Борисов и ГЕРБ са готови да ви я дадат. 
Сотир Цацаров: Ще ме накарате пак да кажа нещо. Не е коректно да коментирам г-жа Дончева, защото не ми е много ясно в какво качество прави тя тези изявления. Дали в качеството на защитник на подсъдими – няма да споменавам техните имена, или в качеството на политически лидер. От Татяна Дончева аз помня едно, не от нея, а от програмата на „Движение 21“: Вадим прокуратурата от съдебната власт. Т.е. вадим чекмеджето от този шкаф и го слагаме в другия шкаф. Знаете ли, тази теза винаги е дело на бивши прокурори, какъвто е и г-жа Дончева. Не ме карайте да я коментирам. 
Водещ: А как ще коментирате, че отново изплува името на Делян Пеевски наистина зад това, зад всички тези правомощия? 
Сотир Цацаров: Не е вярно, че отново е изплувало името на Делян Пеевски. Името на Делян Пеевски никога не е потъвало – той винаги е на повърхността. 
Водещ: Там е ръка за ръка до вас. 
Сотир Цацаров: Не само до мен. Винаги стремежът е да бъде ръка за ръка с премиера, до мен, до някой друг. Просто, интересите на определена група, която може би разполага със същата икономическа власт като Делян Пеевски, със същата медийна власт като Делян Пеевски, разберете ме откровено – не визирам вашата медия не от приличие, а защото просто фактите са такива, са насочени към това Делян Пеевски да бъде прешит или по-скоро всеки от нас да бъде прешит към Делян Пеевски, защото по този начин той се поставя в лагера, другия, отвъд граничната бразда – тук са добрите, там са лошите – тези с Пеевски. Е, ако това им върши работа – какво могат да направят? 
Водещ: Заради шума в крайна сметка, за да приключим тази тема за тава, дали трябва да ви се дадат повече права или не – може ли да се каже, че вие се отдръпвате заради обществения натиск, например?
Сотир Цацаров: Аз не мога да се отдръпна заради обществения натиск. Ако счета, че едно нещо е законово правилно, заради кой обществен натиск да се отдръпна? Заради натиска на тези, които написаха – какво беше: Съдебните антиреформатори отново надигат глава – това е цитат от заглавие. 
Водещ: Да, интересна статия беше – прочетох я. 
Сотир Цацаров: Честно казано, да ви кажа, заглавието ми заприлича на лозунг не от преди 1989 година, а отпреди априлския пленум: Хидрата на империализма отново надигна глава. Безкрайно елементарно. 
Водещ: Е, да но там пишеше, че в крайна сметка, с ГЕРБ отново сте ръка за ръка и предлагате други неща. 
Сотир Цацаров: Е, не - /…/ само заглавието, не ме карайте да тровя ежедневието си с такива неща. 
Водещ: Друга актуална тема, г-н Цацаров, отново няма как да не цитирам Цветан Василев, с това, че ще съди държавата в Страсбург и започва да изобличава виновните за фалита на КТБ. Първа била прокуратурата в списъка. 
Сотир Цацаров: И аз какво трябва да кажа? 
Водещ: Чувствате ли, че може да бъдете изобличен за нещо?
Сотир Цацаров: Къде?
Водещ: От неговите думи, от неговите действия?
Сотир Цацаров: Вижте, аз го казах още по времето на първото писмо или интервю, което беше скоро, тези дни. Ние не може да обвиним Цветан Василев, че е взел решение да осъществява такава позиция на защита. Всеки на негово място ще осъществява защита. Той така разбира нещата, така ги казва. 
Водещ: Като говорихте за статии, четохте ли неговото интервю преди седмица?
Сотир Цацаров: Не.
Водещ: Само заглавието може би?
Сотир Цацаров: Четох коментарите около него. Това, което прочетох от него, бе свързано с твърдения за оставени нотариално заверения показания и прочее, и прочее. Мисля, че казах какво мисля.
Водещ: Прекрасно. Смятате ли, че там някъде - в сейфовете, където е заключил тези показания, може да присъства и вашето име? Това притеснява ли ви?
Сотир Цацаров: Там някъде, в сейфовете могат да присъстват всички тайни, които г-н Василев е създал, не е създал или въобще не съществуват. Нека да поставим нещата така: мястото, където трябва да бъдат проверени по процесуален ред всички негови твърдения, се нарича „протокол за разпит на обвиняемо лице“. И аз мога да гарантирам съвсем ясно, че всичко онова, което той би казал в този протокол, не би следвало да бъде тайна за обществото.
Водещ: Добре, но аз отново се връщам към един цитат на Радан Кънев, а именно това, че в интервюто си той изтъква факти за престъпление на двама души – Делян Пеевски и Цветан Василев. И: „По изнесената информация главният прокурор Цацаров може спокойно да се самосезира, но тревожното е, че не го прави“. Защо?
Сотир Цацаров: Аз съм изключително удовлетворен, че г-н Кънев развива все повече и повече правния /…/ апарат. Но какво проверяваме или какъв е предметът на разследването на делото „КТБ“? Нима всичките тези въпроси не влизат там? А що се отнася до заканите, които се твърди, че Пеевски бил отправил до Василев – ами, да си направи съответната справка. Има произнасяне на прокуратурата на три инстанции и то е и по повод оплакване на Цветан Василев до австрийската полиция за същото. Полицията в Австрия – и тя ли е под ръка с Пеевски? 
Водещ: Не знам, това са ваши въпроси.
Сотир Цацаров: Или да не задавам въпроси аз?
Водещ: Не, вие може да задавате въпроси, но някой друг е адресатът. 
Сотир Цацаров: Но вие няма да ми отговаряте.
Водещ: Друг е адресатът, не смятате ли?
Сотир Цацаров: Разбирам. 
Водещ: Добре, прост въпрос обаче от мен: ще има ли обвиняем по казуса „КТБ“?
Сотир Цацаров: По казуса „КТБ“ има обвиняеми, по казуса „КТБ“ се очаква и през тази седмица да има още обвиняеми. 
Водещ: Кои ще бъдат те?
Сотир Цацаров: Е, не, ще получите съответната информация, когато обвиненията станат факт, и няма да я скрием от обществото.
Водещ: По тези въпроси, които ние получихме пък от зрителите, се пита: няма ли Цветан Василев в крайна сметка да го разпитате било то чрез телемост – примерно София – Белград, или пък по някакъв друг начин. Изобщо безсилни ли сте да го върнете България?
Сотир Цацаров: Вижте, средството за връщане в България се нарича „молба за екстрадиция“. Начинът, по който може да бъде разпитан г-н Василев, е визиран в тази книга, за която говорихме преди малко, и това е начинът, по който лице, което е обвиняем, отдава обяснения. 
Водещ: Има ли война между вас и правосъдния министър Христо Иванов?
Сотир Цацаров: Война?
Водещ: Да. 
Сотир Цацаров: Не. Защо трябва да има война?
Водещ: Така изглеждат нещата отстрани поне. Подаването на топката е доста нервно, от гледна точка на това, че… Ето, всъщност миналата седмица отново извадихте /…/ - прокуратурата реално и прокурорите от работните групи в министерството. 
Сотир Цацаров: Ама това не е признак на война. Изваждането на колегите, както вие го наричате – изваждане, напускането на работната група на Министерство на правосъдието е резултат от ясното съзнание, че присъствието им там е абсолютно безсмислено. Решенията не се взимат в тази работна група. Това, разбира се, е право на ръководството на министерството – следователно абсолютно безсмислено е и тяхното присъствие там. Но това не е война. Ако – и това ще се случи, разбира се – един проект за изменение на Закона на съдебната власт в един момент бъде представен като такъв на Министерството на правосъдието, разработен с широкото участие на работна група, очевидно е, че колегите ми не желаят да бъдат включвани в нещо, в което никога не са участвали.
Водещ: Каква е оценката ви за Христо Иванов като министър?
Сотир Цацаров: Разностранно. От една страна той има невероятната воля и желание да извърши промени, които промени са необходими. Той има според мен изключително ясното съзнание за това къде трябва това да бъде осъществено. От друга страна… Само че това в много случаи се формулира абстрактно и общо. Т.е. казах разностранно, защото аз се отнасям изключително позитивно именно към тази му воля, но мисля, че тази му воля трябва да бъде облечена в конкретни стъпки, т.е. тя трябва да бъде облечена в конкретни действия, които са много по-различни от понятието „стратегия“. И още нещо бих желал да му кажа и пред зрителите ви, аз съм му го казвал и тук, в този кабинет, когато сме стояли неведнъж – че ако основната цел на стратегията е прокуратурата и главния прокурор, греши. Те могат да бъдат едни от целите - тяхното реформиране, и ние не сме безучастни от тях, към това реформиране. Защото в крайна сметка това бе признато и от Европейската комисия в последния доклад. Този доклад…
Водещ: Да разбираме ли, че той е поставил на мушката прокуратурата сега като своя собствена цел?
Сотир Цацаров: О, не, не мога да кажа дали я е поставил. Този въпрос трябва да зададете на него. Аз казвам това, което мисля. А то е – повтарям го още веднъж - че това е човек с визия за реформа и с воля за реформа. На негово място обаче мисля, че тази визия би следвало да има съвсем конкретни измерения. И още нещо – не бива съдебната власт, особено съдии, а и други магистрати, да бъдат разделяни на принципа „добри“ и „лоши“, членуващи в „добра съсловна организация“ или в „лоша съсловна организация“. 
Водещ: А той прави ли го в случая? А вие правите ли го?
Сотир Цацаров: Това е… Не, аз не го правя. Не съм го правил като съдия, не го правя и сега. Прокурорите, които представляват главния прокурор в работната група, са напуснали тази работна група, но прокурорите, които представляват Асоциацията на прокурорите, са преценили, че тяхното присъствие там е полезно. Те могат да останат и да работят, това е тяхно решение. 
Водещ: Нека да продължим темата с Христо Иванов – имаше ли опит той да бъде бламиран от страна на ГЕРБ?
Сотир Цацаров: Не, категорично. Този опит се свързва очевидно с внесения законопроект от страна на народни представители от ГЕРБ. Добре, нека разсъдим така - ще се върнем пак до темата или до конкретно име от Реформаторския блок, за което ми задавахте въпроси преди малко – не може да се разсъждава така: един законопроект, нашият законопроект – правилният законопроект. Т.е. който не е с нас, той е против нас. Това е много изкривен тип мислене. Нека кажа така: какво лошо има в това да има законопроект, може би – казвам може би, защото бе представен, но не зная дали е внесен в Народното събрание – на АБВ, да има законопроект на друга политическа партия, да има най-сетне законопроект на Министерския съвет. 
Водещ: Искате ли да ви кажа?
Сотир Цацаров: Какво лошо има да се конкурират три законопроекта?
Водещ: Не знам дали е лошо. Ами тези три закона, които се конкурират, са закони, които излизат от управляващите, и вместо те да си говорят и да минат през Министерския съвет, минават отнякъде другаде, всеки се опитва нещо друго да прокара.
Сотир Цацаров: Ама защо трябва да минават само от Министерския съвет? Нима Министерският съвет е единственият източник на правдата, истината и правата мисъл в тази страна? А нека зададем и още един въпрос…
Водещ: Да, но същото е и с тези прословути 48 часа, които най-вероятно могат да се шмугнат отнякъде другаде.
Сотир Цацаров: Ама за тези 48 часа мисля, че приключихме темата.
Водещ: Така е, и не ги искате.
Сотир Цацаров: Аз не отговарям за тях, не ги харесвам и не ги искам. Нека да се върнем на законопроекта. Какво ще се случи в Народното събрание най-вероятно? Три, а може би четири, а може би повече законопроекта, един от които правителственият, най-вероятно ще бъдат обединени за общо разглеждане и тогава от всеки ще бъде взето най-доброто решение. Защо претендираме, че само един може да бъде носител на истинната правда и истината? Е не е нормално това.
Водещ: Да видим обаче кое е истина и кое не е истина в думите на Филип Златанов. Миналата седмица беше мой гост в предаването, а именно там каза, че прокуратурата се отказала да призове като свидетели Бойко Борисов, Искра Фидосова и Цветан Цветанов, като част от тефтера. Ако съдим по инициалите, разпознаваме тази или онази политическа фигура. Отказала ли го е това прокуратурата?
Сотир Цацаров: Извинявайте, Филип Златанов имаше възможността да дава обяснения на досъдебното производство. Филип Златанов премина през три съдебни инстанции, на които мълча. Филип Златанов, след преминаването и на третата съдебна инстанция, говори това, за което вие ме питате. Е, ако аз ви отвърна с въпрос – къде бе волята, желанието да се разкрие истината или прочее на г-н Златанов пред съда? Оставете прокуратурата – тя е критикувана, тя е лоша, тя няма капацитет, тя няма интегритет, тя е враг №1 в това общество.
Водещ: Нека от прокуратурата тръгнат нещата, нека вие, от вас да тръгне инициативата.
Сотир Цацаров: Ама как да тръгне инициативата? Имате приключил съдебен процес. В този приключил съдебен процес подсъдимият се е ползвал от правото си да не дава обяснения. Какво повече да правим тук? Защо истината не бе казана пред съда, а е казана едва след като минаха трите съдебни инстанции?
Водещ: Ще мине и тази тема, отново хората няма да разберат, покрай пушилките, за които си говорехме в другата част от разговора. 
Сотир Цацаров: Аз не мога да ви обясня по друг начин. Филип Златанов носи сам …
Водещ: Няма да има отговор на най-важните въпроси…
Сотир Цацаров: … отговорността за своите действия.
Водещ: … за това тефтерче – кои са инициалите, кой стои зад тях, кой му се е обаждал по телефона.
Сотир Цацаров: Г-н Златанов имаше пълната възможност да ги разкрие.
Водещ: Г-н Златанов ми каза нещо друго. Възможно ли е… Заедно с адвокатите си той го твърди, разбира се – че има манипулация на тефтерите, прословутите тефтери, в прокуратурата. Възможно ли е „Д.П.“ да стане „10“?
Сотир Цацаров: Аз не бих казал, че е възможно в прокуратурата да има манипулация на тези тефтери. Но аз мисля, че заех съвсем ясна позиция – на вас „10“ ли ви трябва, за да идентифицирате „Д.П“?
Водещ: Не знам. Какво пише там според вас?
Сотир Цацаров: Аз знам, повече няма да ви кажа. Аз изразих съвсем ясна позиция. „10“ или „Д.П.“, „Д.П.“ или „10“ – нещо е неясно за механизма, който е действал. Само че действалият механизъм не може да бъде идентифициран, т.е. доказано в съд, на базата на инициали и мълчанието на Филип Златанов. Ако някой го може – да ми го покаже къде го пише тук. 
Водещ: „Д.П.“ или „10“ пише тук в крайна сметка? Какво пише? 
Сотир Цацаров: Аз пак ви питам: според вас, ако пише „Д.П.“ или „20“, вие имате ли съмнение какво точно пише? И „Д.П.“ или „20“…
Водещ: Какво се е случвало и кой на кого какво е поръчвал?
Сотир Цацаров: Е то е ясно какво се е случвало. Само че не може да се докаже.
Водещ: Е…
Сотир Цацаров: Е докажете го вие, кажете ми как ще го направите с мълчанието на обвиняемия пред органи на досъдебно производство и пред три съдебни инстанции?
Водещ: Ами ето, веднага викате Бойко Борисов, Цветанов, Искра Фидосова и ги питате: вие поръчвали ли сте нещо /…/
Сотир Цацаров: Че те бяха викани и разпитвани. Всеки от тях категорично не е видял себе си в тези инициали. Вие нали си спомняте какво каза г-н Цветанов?
Водещ: Вие оригиналните тефтери видяхте ли ги?
Сотир Цацаров: Той каза, че ако инициалите са негови… Не, не съм ги виждал. Той каза, че ако инициалите са негови, те биха били граматически правилно съкратени „Цв. Цв.“
Водещ: И все пак - „Д.П.“ или „10“, г-н Цацаров?
Сотир Цацаров: Пак питам – десятка ли ви трябва, за да е „Д.П.“? 
Водещ: Нищо не ни трябва, искаме истината.
Сотир Цацаров: Е тя е ясна.
Водещ: Добре, ясна е, но на някой може да не е ясна. Аз затова пак питам.
Сотир Цацаров: Ама аз пак ви питам: с инициали – абстрахираме се от „10“, приемаме, че е „Д.П.“ Нали така?
Водещ: Да.
Сотир Цацаров: С инициали „Б.Б.“, „Ц.Ц.“, „И.Ф.“ и „Д.П.“ – не е „10“, приемаме го така – и с мълчание на обвиняемия какво доказвате? Как влизате в съд?
Водещ: Има ли възможност това „Д.П.“ да стане „10“ в прокуратурата? Това е още по-важният въпрос обаче.
Сотир Цацаров: Ама то е ясно, че „Б.Б.“, „Ц.Ц.“ и „И.Ф.“ съществуват. Вие пак ме питате има ли възможност „10“ да стане „Д.П.“ или „Д.П.“ да стане „10“, при положение, че аз ви казвам, че…
Водещ: Не, по-страшният въпрос е дали прокуратурата може да манипулира доказателства.
Сотир Цацаров: Е, това не може да се случи. Това не може да се случи. 
Водещ: „Червеи“ – вас цитирам: До дни ще има обвинени за „Червей“ – публикацията е от февруари месец, ако не се лъжа. Минаха доста дни. 
Сотир Цацаров: В тези дни до момента има едно обвинение. Към момента се очаква резултатите от съвместна проверка, която извършват специалисти на МВР, включително и следователи по места, т.е. по съответните регионални дирекции. Това са Шумен, Варна, Бургас, където тези действия са извършвани. Все още е трудно. Мисля, че е трудно както за мен, така и за колегите ми, а също и за ръководството на МВР да разбере истинската причина за едно такова мероприятие, маскирано под формата на СРС. 
Водещ: И това ли е поредното нещо, което ще остане неясно и за прокуратурата и за обществото?
Сотир Цацаров: Ако успеем да го докажем или успеем да го установим, ще стане ясно. Опитваме се в това. 
Водещ: Кой освен Владимира Янева ще бъде някакъв крайъгълен камък на този казус? 
Сотир Цацаров: Аз мисля, че ясно казах – аз не очаквам, че човекът, който е обвинен до момента, е човекът, на който това е хрумнало, и който го е реализирал. Възможните хипотези са различни – манипулиране на информацията с цел заличаване на определени данни. Например за криминилистични регистрации на определени лица. Възможна е и хипотезата, при която са източвани цели бази данни. На това трябва да се даде определен отговор. Все още такъв отговор е трудно да бъде даден. 
Водещ: Ще чакаме, но кога все пак виждате отговорът да бъде предоставен на медиите, на обществото? 
Сотир Цацаров: Когато наблюдаващите прокурори си свършат работата и когато преценят, че са събрали доказателства за това. Разберете, наказателният процес – вие ми задавате въпроса: Кога, кога, кога. След което, когато влезем не когато подготвени, следват другите въпроси – защо еди кой си бе оправдан? Разбирате ли? И кръгът се затваря. 
Водещ: Добре. Има едно предаване бТВ – „Търси се“ се казва, вие имате ли си една папка къде са те сега братя Галеви, убиецът от „Соло“, Брендо, да кажем пък и Христо Бисеров къде е? 
Сотир Цацаров: За последния е ясно къде е. За останалите има съответни подозрения. 
Водещ: А знаете ли къде са? 
Сотир Цацаров: Ако зная точно къде са, най-вероятно ще бъдат реализирани съответни мероприятия по установяването и задържането им. 
Водещ: Вие можете да знаете, но да не искате да ни кажете. В крайна сметка, има ли шанс да бъдат открити всички тези хора? 
Сотир Цацаров: В крайна сметка, има шанс най-после да бъде преустановена практиката хората дан разбират каква е тяхната присъда и съответно какво, то вече не е процесуално, а какво лично поведение да възприемат, ако бъдат приети промените в НПК. Това например, е нещо конкретно, над което може да се разсъждава. Това е нещо конкретно, над което може да разсъждава и Христо Иванов, и Радан Кънев и всеки друг. Някак си не е удобно да се разсъждава върху такива тези. 
Водещ: Хората, ако им е далеч с всички тези имена, им е доста близко с убиеца на студентката във Велико Търново, и този човек, с n- на брой присъди обикаля около нас. Това кога ще спре? 
Сотир Цацаров: Когато народните представители приемат тези изменения. Не е възможно да очаквате, че това ще спре при действащото законодателство. Действащото законодателство ви позволява на втора инстанция да изчакате решението на съда зад границата, действащото законодателство ви позволява да изчакате решението на Касационния съд зад граница, действащото законодателство ви позволява за времето от влизане в сила на окончателния съдебен акт до задържането ви да изминат не по-малко от 14 дни, за което вие можете да извършите чудеса стига да разполагате със съответните средства. Дайте да отрежем тази възможност и тогава ще кажем, че това ще спре. 
Водещ: Топката е в една сграда малко по-надолу, при народните представители, така ли? 
Сотир Цацаров: Да, но мисля, че там има адекватно разбиране. Там има разбиране на проблема. 
Водещ: Финален въпрос – въпрос на зрител, тъй като във „Фейсбук“ ги призовахме да ви питат – ще довършите ли едно нещо от край до край в мандата си или ще бъдете поредният, който ще го запомним с нищо? 
Сотир Цацаров: Ще довърша ли едно нещо от край до край? Какво разбира това да довърша нещо от край до край? 
Водещ: Може би това, с което започнахме – осъдените политици и ключовите дела. Ето, „Червеи“ минахме през тях, издирваните… 
Сотир Цацаров: Ако ви кажа, че до Великден обвинителният акт, да речем на кого – на Христо Бисеров, ще влезе в съда, вие ще кажете: Браво. Но ще довършите ли или хипотетичният зрител, който е задал този въпрос, ще каже: Ще довършите ли нещо от край до край с братя Галеви? Ще довършите ли нещо със „Соло“, ще довършилите ли нещо с… За да довършиш нещо, трябва да го направиш по правилата. За да довършиш нещо, трябва да имаш още нещо – трябва да имаш съдействието на Министерството на вътрешните работи и на Държавна агенция „Национална сигурност“. 
Водещ: Моето допълнение – кое вие искате да завършите? Коя е вашата мечта като главен прокурор – да ви запомнят поне с едно от тези знакови дела? 
Сотир Цацаров: Аз нямам мечта като главен прокурор, нито желая да бъда запомнен като главен прокурор. Аз правя максимума да си свърша работата. 
Водещ: Кое е нещото? Едно нещо? 
Сотир Цацаров: Няма да го кажа. Имам мечта в личен план, има нещо в личен план. Но да ме запомнят като главен прокурор – хайде сега. Човек не бива да има такива мисли или ако се опитвате да ми ги препишете на мен. Правя максимума при тези условия, при това законодателство, при тази разбита от реформи МВР система и правозащитни организации, да си свърша работата. Правя го. 
Водещ: Благодаря ви