Ася Петрова, заместник на главния прокурор: Спрямо мен в продължение на повече от година се води доста сериозна, агресивна и интензивна компроматна война

6 Март 2014 г.

Водеща: Добро утро на зам.-главния прокурор Ася Петрова. Идвате броени дни, след като приключи на поредна инстанция, защото не е на последна…
Ася Петрова: На втора.
Водеща: … на втора, делото за така наречената група „Килърите“, където вие не веднъж ...

Водеща: Добро утро на зам.-главния прокурор Ася Петрова. Идвате броени дни, след като приключи на поредна инстанция, защото не е на последна…
Ася Петрова: На втора.
Водеща: … на втора, делото за така наречената група „Килърите“, където вие не веднъж сте казвали, че е имало опити за натиск. Ако може вече, след като по някакъв начин нещата са на финала почти, да ни кажете кой натиска и за какво.
Ася Петрова: Ще ми позволите преди това отново да заяви, че за мен това е безспорен успех за прокуратурата на Република България, за Министерство на вътрешните работи. Защото втори съдебен състав и то по-горна съдебна инстанция всъщност потвърди осъдителните присъди на Шуменския окръжен съд за убийствата на Петър Лупов, на Румен Рачев, за участие в организирана престъпна група, създадена за изпълнение на така наречените „мокри поръчки. И може би не знаете, ще ми се да го кажа, че в последния доклад на Европейската комисия, като визирам техническия доклад, това дело и постановените на първа инстанция осъдителни присъди от Шуменския окръжен съд са посочени като единствен, но съществен напредък в противодействието на организираната престъпност за периода визиран в доклада. Така че тези присъди, постановени от Апелативен съд – Варна, безспорно са пореден успах за нас.
Водеща: Добре де, но кой натиска по политическа линия? Стана известно, че вие казахте, че Камен Ситнилски ви е звънял, той не е политик, а ваш колега, за да ви говори нередни неща.
Ася Петрова: Никога не съм твърдяла, че спрямо мен е оказван политически натиск. Съвсем наскоро обаче споделих част от действия, които бяха извършени спрямо мен, и които действия биха могли да се определят, не толкова като натиск, колкото като опит за въздействие върху мен и върху моите решения като наблюдаващ прокурор по това дело. Тъй като аз вече бях изслушана в етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с действията на Камен Ситнилски, които бяха предприети спрямо мен, по отношение на задържането на един от подсъдимите по това дело, ще ми позволите да не се впускам в подробности. Тъй като вече компетентен в ВСС да се произнесе във връзка с моите твърдения.
Водещ: Миналото лято се бяхте оплакали, че ви следи автомобил, чийто номер сте записали, предали сте в полицията, има ли развитие?
Ася Петрова: Получих справка от СДВР. Установен е собственикът на този автомобил, но не са установени лицата управлявали автомобила. Този автомобил е собственост на една медийна група. Толкова по въпроса, ако желаете повече информация, моля обърнете се към СДВР.
Водеща: В продължение на колко време ви е следил този автомобил?
Ася Петрова: Спрямо мен в продължение на повече от година се води една доста сериозна агресивна, интензивна, компроматна война и това беше част от тази война.
Водеща: И тази медийна група е свързана с тази война ли?
Ася Петрова: аз ви съобщавам фактите, а изводите си ги правете вие.
Водещ: А после появи ли се някакъв материал за вас в тази медийна група?
Ася Петрова: Всъщност имаше материални за мен и преди това.
Водеща: Да, но ако говорим, ние в момента се впускаме в неспоменаването на групировки, за да не попаднем под ударите на закона, разбира се, но една определена медийна група в продължение на много години пък беше доста благосклонна по отношение на вас, в последствие нещата се промениха.
Ася Петрова: Няма впечатления по отношение на мен някой да е бил по благосклонен, тъкмо обратното. Аз си мисля, че ако се върнете назад във времето и прегледате всички публикации, които са свързани, включително и с дейността ми по конкретни дела, ще стигнете до обратен извод. Но аз не искам да обсъждам медиите и медийната политика, не ми е това работата.
Водеща: Да, но вашето име беше намесено в един разговор, свързан точно с медийна група, става въпрос за Делян Пеевски. Той сам го съобщи това нещо, медиите, които принадлежат на неговото семейство, в разговор, който той твърди, че е провел с вътрешния министър Цветан Цветанов тогава, който го е молил за медиен чадър над определен хора и стана ясно, че по време на тази среща се е появил главният прокурор Сотир Цацаров и Цветан Цветанов е настоявал вие да бъдете избрана за негов заместник.
Ася Петрова: Кой го твърди това?
Водеща: Делян Пеевски, който е бил свидетел на този разговор.
Ася Петрова: Първо, аз не мога да коментирам срещи, на които не съм присъствала, защото първо – няма как да зная дали такива срещи са факт, и дали в действителност са проведени такива срещи, а още по-малко бих могла да зная какви са били темите, които са били обсъждани на тези срещи. На въпроса оказвал ли е някой натиск върху главния прокурор, господин Цацаров, за това да ме предложи за негов заместник аз мисля, че той даде ясен и категоричен отговор и аз повече от това не бих могла да добавя. Бих могла само да кажа, че на мен ми се обади лично той и ми предложи да заема този пост и аз приех. Това е лично, което аз зная, за всичко останало питайте лицата, които ви съобщават тези факти.
Водеща: Сотир Цацаров ви се е обадил лично и какво беше предложението му?
Ася Петрова: Предложението му беше за това дали аз ще приема да стана негов заместник.
Водеща: А в последствие как беше аргументирано това предложение, защото стана ясно, че са прескочени две нива чисто йерархично, за да се случи от единия пост на другия пост?
Ася Петрова: Не е правилна тази интерпретация, няма такова нещо прескачане. Това, което бих могла да кажа за себе си е, че съм прокурор от 18 години. Преди да стана зам.-главен прокурор бях административен ръководител окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Шумен. Имам достатъчно опит като прокурор и това е, което бих могла да кажа за себе си, за останалото питайте господин Цацаров.
Водещ: В същото интервю Делян Пеевски ви нарича „протеже на Цветанов“. Вие чувствате ли се протеже на бившия вътрешен министър?
Ася Петрова: Не съм ничие протеже, но не бих искала да изпадам в коментар на политици, не е редно един прокурор да коментира изявление на един или друг политик.
Водещ: А вашата командировка в Шумен продължава ли в момента?
Водеща: Във Варна.
Водещ: По делото „Килърите“, да.
Ася Петрова: Мисля, че на този въпрос главният прокурор отговори и то съвсем наскоро като обясни, че аз съм командирована само за дните на съдебните заседания, защото делото, така нареченото от вас, медиите, „Килърите“ се отличава с безпрецедентна сложност и то е изключително обемно. Само ще ви кажа, че 15 хиляди са страниците от съдебните протоколи от първата инстанция пред Шуменския окръжен съд. Давате си сметка за какъв обем става въпрос. Така че оттук насетне е много трудно друг прокурор да встъпи в този процес и да се запознае така детайлно с материалите по делото.
Водеща: Делото „Килърите“ беше знаково за предишното управление. Смятате ли, че това по някакъв начин е помогнало и вашето кариерно израстване?
Ася Петрова: Знаете ли, аз не употребявам подобни термини – „знакови дела“, „дела с обществен интерес“. За мен беше важно, че никога досега, според мен, прокурорската институция не беше поставена пред такова огромно изпитание – да разобличи, да предаде на съд, да постигне осъдителни присъди на първа и втора инстанция на една организирана престъпна група, търгувала с човешки живот. Това е важно за мен.
Водеща: Но вие на практика и с това дело заминахме на командировка за Щатите, реално с това нещо зад гърба си, което беше наистина като емблема и като атестат за това да пътувате, поне тогава беше обяснено така.
Водещ: Бяхте единственият представител на прокуратурата на това пътуване на Цветан Цветанов.
Ася Петрова: Моето участие в работното посещение в САЩ е изпълнение на мой служебен ангажимент по силата на заповед на главния прокурор, тогава Борис Велчев, като в заповедта изрично бяха посочени целите на това работно посещение, параметрите на работното посещение и разноските, тъй като напоследък и този проблем беше поставен. Разноските за моето участие са за сметка на прокуратурата.
Водеща: А какви бяха целите на това работно посещение?
Ася Петрова: Бяха посетени институции в Щатите, в това число имах среща с главния прокурор и с неговите заместници, като темата беше взаимодействието между институциите, съответно нашите и тези на САЩ, във връзка с противодействието на организираната престъпност.
Водещ: Този хотел, който в момента виждаме на снимките, познат ли ви е от тази командировка? Става въпрос за хотела, в който според в. „Преса“ е нощувал господин Цветан Цветанов по време на същата командировка?
Ася Петрова: Аз не съм нощувала в такъв хотел, в този хотел. Не знам…
Водещ: Възникна една неяснота, тъй като от 17 дни командировка на бившия вътрешен министър, само 2 дни са платени от българската държава и отчетени. Въпросът беше кой плаща тези пътувания?
Ася Петрова: Нали се сещате, че аз не мога да ви отговоря на този въпрос. Моят времеви параметър на командировката не съвпадаше с времевия период на господин Цветанов.
Водеща: Вие колко време бяхте там?
Ася Петрова: 13 дни.
Водеща: Но пак достатъчно дълъг период.
Ася Петрова: То и пътуването все пак отнема време.
Водеща: Добре, но пак да ви върна, вие казвате, че няма общо кариерното ви израстване с делото „Килърите“, с това посещение, но в същото време вие там правите срещи на едно доста високо ниво, а вие в България все още не сте на позиция „зам.-главен прокурор“.
Ася Петрова: Вижте, това е преценка на тогавашния главен прокурор Борис Велчев, така е преценил и ме е командировал. Нали се сещате, че не е сериозно аз при отправено такова предложение, при наличието на заповед да откажа да изпълня мое служебно задължение.
Водеща: Опитваме да внесем някаква яснота, по отношение на комуникационната среда – ниво с ниво, които общуват. В случая вие там се срещате на доста високо ниво.
Ася Петрова: Не задавате въпроса към точния адресат.
Водеща: А вие с каква подготовка тръгнахте тук, за да говорите там на ниво „главен прокурор, организирана престъпност в България“?
Ася Петрова: С достатъчна. Аз отново ви повтарям, че това е мой служебен ангажимент. Така е преценил тогавашния главен прокурор Борис Велчев и аз съм взела участие. И между впрочем прави ми впечатление, че темата за моето участие в това работно посещение в Щатите се преекспонира. Вече в продължение почти на година аз съм в обяснителен режим, а в същото време ми прави впечатление, че по отношение на други лица, визирам не само магистрати, депутати и министри, и магистрати, които също имат задгранични пътувания, включително и в Щатите, не се проявява такъв интерес.
Водещ: Как си го обяснявате това нещо?
Ася Петрова: Аз имам обяснение и моето обяснение е свързано с клеветническа кампания, която се води срещу мен. Защото обяснете ли по някакъв друг начин този медиен интерес, който е фокусиран само и единствено върху моето участие в това посещение.
Водещ: А с какво ги ядосахте толкова тези конкретни медии, че да водят клеветническа кампания?
Ася Петрова: Не знам, вие си отговорете на този въпрос.
Водеща: Не можем, затова питаме.
Ася Петрова: Аз имам достатъчно основание да считам, че това е свързано с пряката ми дейност като прокурор, уточнявам като прокурор, а не като заместник на главния прокурор. И съм убедена, че рано или късно истината ще излезе наяве.
Водеща: Нека да дадем началото: Кога разбунихте „кошера“?
Водещ: Дейността ви като прокурор по делото „Килърите“ или по друго дело?
Ася Петрова: Преди малко уточнихме, че все пак нямаме влязла в сила присъда по това дело, затова ми позволете да не навлизам в коментар.
Водеща: Добре, по дела, по които може да говорите ли е, защото очевидно вниманието отива в момента към делото „Килърите“, отказвайки да говорите конкретно за връзките и случая с това дело? Има ли други дела, по които сте работили, заради които смятате, че има причина да бъдете притискана?
Ася Петрова: Факт е, че тази кампания стартира спрямо мен по време на работата ми като наблюдаващ прокурор по този наказателен процес.
Водеща: Тоест правите връзката.
Ася Петрова: Казвам фактите.
Водеща: А във времето, в което бяхте следена имаше ли връзка между материалите, които излизат за вас и това, което се случва, очевидно информацията, която е събирана за вас?
Ася Петрова: След като оповестих, че съм следена и сезирах СДВР за известен период от време бяха преустановени публикации.
Водещ: Значи отсега нататък да считаме, че вие не сте командирована никъде, след като делото „Килърите“ приключи на етап „Варна“?
Ася Петрова: Аз дори и командирована, във връзка с процеса във Варненския апелативен съд, съм била командирована в качеството си на зам.-главен прокурор.
Водеща: И сега да очакваме делото тук, кога? Да внесе яснота за незнаещите.
Ася Петрова: В момента тече срок за депозиране на жалби и протести срещу присъдата и решението на Варненския апелативен съд. Все още невъзнамеряваме да оповестим каква ще е нашата позиция на държавното обвинение, защото имаме време за това. Само ще си позволя да кажа, че ние ще проявим последователност е отстояването на обвинителната теза.
Водеща: И да ви попитам последно, сетиха се пак за този разговор, който сте имали с Камен Ситнилски. Нормално ли е прокурори да си говорят по този начин – да си звънят ей така за дела и да се хулят „какво си направил“ или да си държат сметка?
Ася Петрова: Аз приемам това поведение за недопустимо, за поведение в разрез с етичните норми, но това е мое мнение.
Водеща: Друг път звъня ли са ви по този начин колеги?
Ася Петрова: Не.
Водеща: Това е единственият човек, за когото твърдите, че по този начин се е отнасял с вас?
Ася Петрова: Да, единственият и единственият случай в моята практика.
Водеща: Той има ли някакво лично отношение?
Ася Петрова: Към мен?
Водеща: Към вас или към казуса?
Ася Петрова: Не мога да ви отговоря на този въпрос. Аз мисля, че той най-добре ще обясни причините за своето поведение.
Водеща: Благодарим ви.
Ася Петрова: И аз благодаря.