За първи път от 15 години взаимодействието между прокуратурата и МВР е така градивно

11 Юни 2004 г.

Водеща Мариета Фидосиева:

- Днес се навършват точно три години от подписването на обща декларация между девет политически сили и прокуратурата за борба с престъпността. Не знам колко от вас си спомнят онова предизборно време и дали участниците все още си ...

Водеща Мариета Фидосиева:

- Днес се навършват точно три години от подписването на обща декларация между девет политически сили и прокуратурата за борба с престъпността. Не знам колко от вас си спомнят онова предизборно време и дали участниците все още си спомнят това, около което са се обединили, но ние сме за това, за да напомняме. В онази обща декларация пишеше: първо, да се създаде обществена атмосфера на нетърпимост към проявите на организирана престъпност и корупция, към проникването на престъпния свят в системата на държавните органи. Второ, да се приеме държавна наказателна политика за борба с тях. И трето, държавата и политическият елит трябва да се раздели с чувството за недосегаемост. Това пише в декларацията. Кое се изпълни и кое не от нея - това искам да попитам сега заместник-главния прокурор Христо Манчев. Той участва в тази среща. Добро утро.

Христо Манчев:

- Добро утро, добро утро и на всички радиослушатели.

Водеща:

- Каква е равносметката?

Хр. Манчев:

- Равносметката най-кратко може да се определи като много положителни моменти, които станаха за тези 3 години, и за съжаление някои негативни тенденции. На първо място тенденцията, която беше започната още по времето на правителството на СДС, с отнемане на възможността на прокуратурата да иска от съда развалянето на някои сделки, които накърняват сериозно държавния и обществен интерес с изменението на чл. 27 от ГПК, продължи и за последните години. На първо място, по повод спиране на действието на една сделка беше отменен член 185 от Наказателно-процесуалния кодекс, който даваше възможност на прокуратурата да се бори за предотвратяване на извършването на престъпленията.

Водеща:

- Трябва да признаем, че в тази декларация всъщност политиците не приеха едни три ваши точки - пета, шеста и седма, които бяха тъкмо за увеличаване на правомощията. така че това обещание са го спазили, общо взето.

Хр. Манчев:

- Да, но пък и поеха обещание да се създаде наистина една атмосфера на нетърпимост към проявите на престъпността и да има държавна наказателна политика. Само ще илюстрирам и в тази насока, практически с промените в Данъчно-процесуалния кодекс пък се отне възможността изобщо на прокуратурата да получава информация за данъчни престъпления, а трудно се разследва, ако нямаш информация. Това са някои от негативните неща, но ако ми позволите, ще се спра и на много положителни неща, които се случиха. Българските граждани знаят какво беше обществото преди 3 години и какво е в момента. Ние практически направихме бързи и големи крачки по пътя към Европа. Вече сме членове на НАТО, предстои и подписването на договора за присъединяването ни към ЕС.

Водеща:

- Къде виждате крачките, големите, вие?

Хр. Манчев:

- В тези два основни момента, които пък рефлектираха и се отразиха, бих казал, директно в дейността на прокуратурата. Това е единственият орган, който съблюдава законността и привлича към отговорност лицата. В тази насока даже смея да твърдя, че европеизиране на българската прокуратура е налице. Ние работим по четири проекта, тук непрекъснато има експерти на ЕС, които практически в цялата страна на всички наши прокуратури дават указания, обучават прокурорите. Това не е без значение. А пък взаимодействието с Министерството на вътрешните работи за последните 15 години, смея да твърдя, че никога не е било налице такова градивно сътрудничество, което дава и директно резултати. През месец-два се правят операции, при които ние задържаме лица, които са за задържане, и то между 500 и 1000. И това се дължи предимно на ръководството на МВР, на проф. Петканов, ген. Борисов и ръководството на прокуратурата.

Водеща:

- Трябва да кажем, да, че наистина вашето взаимодействие между МВР и прокуратурата се оправи през тези години за сметка на отношенията им със съда.

Хр. Манчев:

- Вижте, по отношенията на съда. . . съдът е арбитър. Единственото, което би следвало, за да се проведе правилно наказателната политика, ние многократно сме го заявявали: срокове за разглеждане и решаване на делата от всички органи, които се занимават с наказателно правораздаване и правосъдие.

Водеща:

- Да, но това не се случва.

Хр. Манчев:

- За съжаление необходими са някои, бих казал, леки изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, за да може и това да се случи, и аз съм оптимист.

Водеща:

- Защото си спомням, че тогава една от констатациите преди три години беше, че има криза на наказателното правосъдие. Май такъв изход от тази криза още няма?

Хр. Манчев:

- Има един израз, да ви кажа,  който аз много обичам: Когато фактите говорят, и боговете мълчат. За тези 3 години прокуратурата приключи два пъти повече наказателни разследвания и внесе два пъти повече обвинителни актове в съдилищата, за 3 години. От 22 хиляди за миналата са 44 хиляди. Кой друг държавен орган в страната успя да постигне такива резултати? А това означава, че няма криза на наказателното правосъдие, но са необходими някои леки корекции.

Водеща:

- Корекции. Като говорим, понеже в основата на онази декларация е нетърпимостта към корупцията и престъпността, и по-скоро организираната престъпност, преди месец, мисля че има, прокуратурата отново повдигна въпроса за корупционен натиск от новозабогателите по престъпен начин лица, който се оказва върху тях. Главният прокурор говори това на едно специално съвещание. Признанието след тези 3 години какво значи?

Хр. Манчев:

- Това означава, че имаме още много да желаем, но нормално е хората, които по престъпен начин забогатяха и не казвам, че това са всички забогатели хора за последните 15 години, а една част от тях, да се опитват по всякакъв начин със силата, с финансовите си средства да влияят на всички държавни органи. Нормално е, с оглед да не ги постигне ръката на правосъдието. Но така или иначе в тази насока прокуратурата е работила и борбата с корупцията ще продължава да се води с конкретни разследвания. Както виждат българските граждани, ще има и още повдигнати обвинения и още лица, които са извършили престъпления, ще бъдат предадени на съд.

Водеща:

- Защо толкова трудно става битката в България с този вид престъпност?

Хр. Манчев:

- Защото това е едно от престъпленията, при които при нормалното му протичане и двете страни са доволни. Никой няма интерес да сезира прокуратурата или службите на МВР. Единствено, когато по изключение не се изпълнят поетите обещания от двете страни, тогава се сезира прокуратурата и МВР. Но в интерес на истината сега предприемаме едни много сериозни съвместни акции със службите на МВР, за да използваме всички възможности, които ни дава законът, в този вид корупционни сделки и престъпления да се опитаме да събираме самостоятелно доказателства, без значение от длъжностните лица и качеството им, дали са от изпълнителната, законодателната или от съдебната власт.

Водеща:

- Като се използва термин организирана престъпност и даже в тази декларация, за която говорим с вас, при всички случаи се има предвид, поне според учебниците, и връзката с държавата.

Хр. Манчев:

- Да, нормално е, организираната престъпност влияе по отношение на държавните органи, които обикновено са на различни нива в държавната йерархия.

Водеща:

- А не ви ли се струва, че в такъв случай е безсмислено да се сключват споразумения с политическите сили, част от които са в управлението и представляват държавата в определен момент, тъкмо за борба с организираната престъпност?

Хр. Манчев:

- Да, но има и различни политически сили. Едните имат едно поведение, другите имат друго поведение, което и го заявяват от трибуната на Народното събрание. Така че условно не могат да се разграничат отделните политически сили. И това, което се вижда и в обществото, има твърде сериозен, бих казал, и значителен натиск по отношение на тези политически сили, които не желаят да изпълняват поетите ангажименти и да провеждат една ефективна наказателна политика.

Водеща:

- Вие казахте и положителните, и отрицателните ефекти, ако мога така да се изразя, от декларацията, но 3 години след тях наскоро във вестниците видях заглавие "Прокуратурата и НДСВ се скараха". Говори се за упражняване на натиск от видни политици. Става дума за назначенията в съдебната система.

Хр. Манчев:

- Вижте, Висшият съдебен съвет е колетивен орган и той формира своите решения въз основа на тайно гласуване на всеки един от членовете му. Отделни единични случаи е напълно допустимо да са налице, но аз съм убеден, че такива временни, бих казал, недоразумения с течение на времето ще се израснат. Вървим напред, оптимист съм. Просто ви казвам, времето отпреди 3 години и сега е коренно различно. България е на прага на ЕС.

Водеща:

- Дано и българите да са на прага на ЕС не само на теория, но и на практика.

Хр. Манчев:

- Има още да се желае по отношение на някои от проблемите, които за съжаление не са от правомощията на прокуратурата, за което и ние съжаляваме - бедността, безработицата, социалната стабилност на хората, ниските възнаграждения, но просто съм оптимист и това нещо ще се преодолее при една стабилна държава, каквато наблюдаваме за последните години.

Водеща:

- Спорът за следствието отново е на мода. Като четох документа отпреди 3 години, тогава прокуратурата е искала да премине следствието към обвинението. Сега има друг спор.

Хр. Манчев:

- Не, това с прокуратурата. . .

Водеща:

- Защо е този непрестанен катаклизъм около следствието. То май спря да работи вече заради непрестанното местене в годините?

Хр. Манчев:

- О, не, напротив, за последнитне две години рязко се подобри качеството на работа на колегите следователи, а прокуратурата никога не е искала да премине следствието към прокуратурата. До 1979 година в България, това исторически тогава е било оправдано, е имало следователи в прокуратурата. А това беше едно от алтернативните предложения на европейските експерти, след като се запознаха със законодателството в страната. От нас ЕС не иска да закрием следствието, той иска да имаме ефективно, бързо и качествено наказателно правосъдие.

Водеща:

- Можете ли накратко да формулирате в края на нашия разговор проблемите на прокуратурата сега?

Хр. Манчев:

- На първо място, имаме още някои изисквания към законодателния орган с изменения на някои закони и мисля, че са длъжник не само на прокуратурата, а и на цялото българско общество. Не може да се води ефективна борба с престъпността с лошо законодателство. А прокурорът е този, който, хубав или лош, е длъжен да съблюдава закона. На следващо място, нека да се изчака във времето, да се промени качеството на разследване и да се въведат съответните срокове за всички органи от съдебната и изпълнителната власт, които се занимават с наказателно правосъдие, пак ви казвам, за да бъде ефективно то. Това са накратко. . .

Водеща:

- Както и да се прилагат вече след това наказанията за тези, които не спазват сроковете.

Хр. Манчев:

- Категорично, за да има и една дисциплинарна отговорност, която българската конституция с промените практически реши всички въпроси и изисквания, които имаше ЕС към нас.

Водеща:

- Защото иначе обвиненията, че някой е свързан с наркотрафика и че получава пари, а е в съдебната система, няма как да не стоят и дълбоко в хората. Сега вече изречени и от хора на постове звучи много сериозно това обвинение.

Хр. Манчев:

- Звучи сериозно, но аз пак повтарям, ние се занимаваме с конкретни факти и разследвания. Многократно сме доказвали, че умеем да провеждаме такива разследвания и съм убеден, че в такива случаи, ако установим и съберем доказателства, тези, които вършат такъв вид престъпления, ще си получат, и то едно сурово наказание.

Водеща:

- Е това с доказателствата, май, е най-трудно в България.

Хр. Манчев:

- Успяваме донякъде да се справим. Аз затова и пак казвам, 41 хиляди лица са осъдени за миналата година при 28 хиляди преди три, с 13 хиляди повече осъдени лица имаме. Това са фактите в България.

Водеща:

- Дано там да влязат и онези големите престъпници, както ги наричаме ние, журналистите, на наш език, които да срутят системата на организираната престъпност в България, за да може държавата по някакъв начин да победи в тази битка.

Хр. Манчев:

- Мисля, че в последните година - година и половина успяваме, макар и трудно, частични успехи да постигнем в съвместните ни действия с МВР в борбата с този вид престъпност.

Водеща:

- Благодаря ви. Заместник-главният прокурор Христо Манчев.