За 48 часа Районна прокуратура - Царево постигна осъждане на пет лица за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната ни
За 48 часа Районна прокуратура - Царево постигна осъждане на пет лица за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната ни

На 24.06.2016 г. Районна прокуратура – Царево постигна споразумение, одобрено от съда, с което на Борислав Николов – извършител и Янко Христов, Христо Христов, Румен Христов и Трайчо Захариев – помагачи, са признати за виновни и осъдени за това, че на 22.06.2016 г. в землището на гр. Приморско, обл. Бургаска и по ВП ІІ-99 в посока гр. Приморско – гр. Созопол, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали група чужденци – 17 лица, граждани на Афганистан, да пребивават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил марка Крайслер, модел Вояджър - престъпление по чл.  281, ал. 2, т. 1, предл. първо, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20 НК.

На извършителя Борислав Николов е наложено наказание - 10 месеца лишаване от свобода при строг режим и глоба в размер на 5000 лева. А на помагачите му Янко Христов, Христо Христов, Румен Христов и Трайчо Захариев наказанието е по три години лишаване от свобода, с пет годишен изпитателен срок и глоба от 5 000 лева.

Със споразумението в полза на държавата е отнет лек автомобил марка „Крайслер“, модел Вояджър, с който са превозвани чужденците.

На 27.06.2016 г. Районна прокуратура – Царево привлече и задържа до 72 часа Григор Г., за това, че на 27.06.2016 г., в землището на с. Синеморец, обл. Бургаска и по ТП ІІІ-99 с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомогнал група чужденци - 66 /шестдесет и шест/ лица, граждани на Афганистан и Ирак, чрез извършване на превоз от землището на с. Синеморец, обл. Бургаска към вътрешността на страната, като деянието е извършено чрез използване на Моторно превозно средство – автобус марка Ман, модел РХ 402 - престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, предл. първо, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от НК.

Използваният автобус е приобщен към доказателствата по делото, тъй като законът предвижда неговата конфискация, в случай на осъждането на извършителя.

До 7 дни разследването по този случай ще бъде внесено в Районен съд - Царево. 

За 7 дни Районна прокуратура – Царево образува 73 бързи, незабавни и досъдебни производства.


виж още ...