Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу нидерландец, противозаконно подпомогнал чужденци да пребивават и преминават през страната ни в нарушение на закона

26 Април 2024 г.

Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу гражданин на Кралство Нидерландия, противозаконно подпомогнал чужденци да пребивават и преминават през страната ни в нарушение на закона.

 За времето от 04.02.2023 г. до около 21,00 ч. на 08.07.2023 г., обвиняемият А.А. с цел да набави за себе си имотна облага подпомогнал десетки чужденци от Сирия, Мароко и Египет без документи за самоличност и разрешение за пребиваване на територията на Република България, да преминават и да пребивават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство. А.А. е настанявал чужденците в жилищна сграда в с. Герман.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са събрани доказателства, че именно А.А. е автор на деянието.

Предстои делото срещу А.А. да започне в Софийски районен съд.