Окръжна прокуратура-Русе привлече като обвиняеми и задържа за срок до 72 часа лица от ОПГ за имотни измами, сред тях и полицейски служител

17 Април 2024 г.

Под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура-Русе се провежда разследване от следовател с участието на служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР по досъдебно производство, имащо за предмет извършени престъпления от няколко лица, сред които: А.Д., на 48, Д.В., на 43 г., и 47-годишният Д.Г., инспектор от РУ-Две могили към ОД на МВР-Русе.

Организираната престъпна група е действала от м. ноември 2020 г. до настоящия момент. Досега е установено безспорно, че групата е извършила пет имотни измами - четири от тях чрез съставени неистински саморъчни завещания и една, при която е използван неистински нотариален акт.

Извършителите са действали по следния начин - след съставянето на неистински завещания, те са били представяни пред нотариуси, които са ги обявявали с протокол за обявяване на саморъчно завещание по реда на Закона за наследството. Лицата, в полза на които се „завещавало“,  са част от дейците - т.н. „бушони“ или „мулета“, които впоследствие продавали недвижими имоти на трети добросъвестни лица.

По този начин те са въвели в заблуждение добросъвестните купувачи, че са действителни собственици на въпросните имоти, получили са от продажбата на тези имоти парични средства, които са разделили помежду си.

В хода на разследването са установени данни и доказателства за незаконосъобразни действия и на други лица, сред които и полицейски служители от състава на ОД на МВР - Русе, както и за извършване на други престъпни деяния, част от които документни престъпления - съставяни и използвани неистински частни и официални документи пред съответни лица и институции.

В рамките само на един ден – на 15.04.2024 г., са извършени редица процесуално-следствени действия - двадесет и четири претърсвания и изземвания, от които четири в служебни помещения на ОД на МВР-Русе. Разпитани са над двадесет свидетели, някои от които и пред съдия от ОС-Русе. Назначени са множество експертизи.

Понастоящем всеки един от дейците е привлечен като обвиняем за:

- участие в организирана престъпна група по чл. 321, ал. 3, т. 2 вр. ал. 2 от НК;

- измами, реализирани от няколко лица, сговорили се предварително, при които са нанесени вреди в големи размери по чл. 210, ал. 1, т. 2, т. 5 вр. чл. 209, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1 от НК;

- укриване и унищожаване на чужди частни документи - чл. 319 вр. чл. 309, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. чл. 26, ал. 1 от НК и

- използване на неистински официални документи - чл. 316 вр. чл. 308, ал. 3, т. 2 вр. ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа. Окръжна прокуратура-Русе ще внесе в съда искане за всеки от тях за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.