Прокурори от Окръжна прокуратура - Пазарджик изнесоха открит урок пред ученици от ЕГ "Бертолт Брехт" в града по Образователната програма на ВСС

30 Април 2024 г.

Прокурори от Окръжна прокуратура – Пазарджик изнесоха открит урок по право пред ученици от 11 клас от Езикова гимназия "Бертолт Брехт" в гр. Пазарджик. Срещата се проведе по Образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Пред учениците, които се обучават в профил „История и цивилизации“, говориха прокурорите Георги Кацаров и Стоян Пешев. Темите на лекциите бяха свързани с представянето на Конституцията на Република България, правата и задълженията на гражданите, разделението на властите, структурата на съдебната система, професията на магистратите. Представени бяха и темите – „Децата и компютърните/кибер престъпленията“,  „Опасностите в интернет и социалните мрежи“, „Защита на личните данни в интернет пространството“, „Как може да защитим правата си чрез съдебните институции“ и др.       

На втората среща на магистратите с учениците от Езиковата гимназия "Бертолт Брехт" в гр. Пазарджик се включиха зам.-окръжният прокурор Васил Малинов и прокурор Станка Димитрова. Те представиха темите за детското правосъдие, малолетни и непълнолетни лица - свидетели, жертви и извършители на престъпление, домашното насилие, органи, които могат да предложат подкрепа и защита, като и как да се предпазим да не станем жертва на престъпления. Магистратите говориха и за основните положения в законодателството, свързани със статута на учениците - права и задължения, правила за поведение в училище, наркотиците - лесният начин да изгубиш свободата си.