Софийска районна прокуратура обвини и задържа мъж, заканил се с убийство на съпругата си и й нанесъл телесни повреди

20 Февруари 2024 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 57-годишен мъж, заканил се с убийство на съпругата си и й нанесъл телесни повреди при условията на продължавано престъпление с две деяния.

На 09.02.2024 г. около 02,30 ч. в жилище в ж.к. „Хаджи Димитър“ в гр. София, обвиняемият В.Т. стиснал ръката на съпругата си, вследствие на което й причинил лека телесна повреда. Обвиняемият се заканил и с убийство на жената, като й казал: „Няма да останеш жива до сутринта, ако не ми дадеш пари“.

На 18.02.2024 г. около 13,00 часа в гореспоменатото жилище, В.Т. удрял с юмрук в гърба съпругата си, вследствие на което й причинил лека телесна повреда. Деянията са извършени в условията на домашно насилие. По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. с чл. 130, ал. 2, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 144, ал. 3, т. 1 и т. 3, вр. ал. 1 от НК, за които се предвиждат наказания „лишаване от свобода“.

Предвид възможността В.Т. да извърши друго престъпление, той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Предстои да бъде внесено искане в Софийски районен съд спрямо обвиняемия да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.