СГП образува досъдебно производство за престъпление по чл. 339а от НК

3 Август 2020 г.

Във връзка с множеството запитвания от медии и с оглед на високия обществен интерес, Софийска градска прокуратура предоставя информация за образувано досъдебно производство по чл. 339а от НК.

На 25.06.2020 г. е назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в следните интернет сайтове: „Бивол“, „Афера“, „Е-вестник“. По преценка на екип от наблюдаващите прокурори са присъединени към досъдебното производство допълнително и разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи.

По случая са изискани и са постъпили материали от Национална служба охрана. В качеството си на директор на НСО е разпитан ген. Красимир Станчев.

След изготвянето на назначените експертизи българската общественост ще бъде информирана за заключенията. По делото предстои установяване и разпит на лица, имащи отношения към проверявания случай.

Софийска градска прокуратура ще продължи да информира българската общественост за хода на досъдебното производство.