Рецидивист с поредна присъда за кражба в с. Моравица

2 Април 2018 г.

По обвинение на Районна прокуратура – Мездра съдът е признал за виновен Хр. Иванов (на 45 години) за извършено от него престъпление в условията на опасен рецидив – по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и „б“ от НК.

Иванов е многократно осъждан, като осемнадесет пъти са му били налагани наказания за умишлени престъпления, като не са изтекли пет години от изтърпяването на последното от тях.

На 05.08.2017 г. Иванов празнувал рождения ден на брат си в заведение в центъра на с. Моравица. Към компанията им се присъединил Гр. И., като всички се черпили с бира и вино.

След 23 ч. веселието продължило в дома на И., който имал домашна ракия. Постепенно гостите се разотишли, като в къщата останали само стопанинът и Хр. Иванов. По някое време на Гр. И. му се доспало и той си легнал. Възползвайки от това, Иванов извършил кражба, като отнел от него различни вещи – мобилни телефони, златни пръстени, метална табакера, часовник, цифров водомер и синджир с метален кръст с разпятието на Христос.

На сутринта пострадалият съобщил за станалото в РУ – Мездра, като споделил на служителите на реда своите предположения относно извършителя на кражбата, който още същия ден бил установен. По време на разпита Иванов признал за стореното от него.

От заключението от извършената на досъдебното производство оценителна експертиза е видно, че общата стойност на отнетите вещи възлиза на 670 лева.

Рецидивистът е осъден на „Лишаване от свобода“ за срок от една година и четири месеца при „строг“ режим на изтърпяване.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред горестоящата съдебна инстанция.