Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура за по-малко от два месеца е приключено разследване на кражба на вещи от жилище, извършителят на която е заловен минути след реализирането й

22 Януари 2018 г.

На 20.11.2017 г. свидетелите Л.И. и В. Б. се намирали в дома си в гр. София, кв. „Кремиковци“. По същото време, възползвайки се от обстоятелството, че вратата на жилището не била заключена, обв. Първанов проникнал вътре, като от помещение, използвано за нуждите на спалня отнел сумата от 700 лв., съхранявана в едно от чекмеджетата на стаята. И., която се намирала в кухнята, забелязала, че входната врата се отваря, поради което се насочила към коридора, където се срещнала с обв. Първанов.

На 20.11.2017 г. свидетелите Л.И. и В. Б. се намирали в дома си в гр. София, кв. „Кремиковци“. По същото време, възползвайки се от обстоятелството, че вратата на жилището не била заключена, обв. Първанов проникнал вътре, като от помещение, използвано за нуждите на спалня отнел сумата от 700 лв., съхранявана в едно от чекмеджетата на стаята. И., която се намирала в кухнята, забелязала, че входната врата се отваря, поради което се насочила към коридора, където се срещнала с обв. Първанов. Запитан за причината за присъствието си, Първанов обяснил, че търси да закупи жилище в района и поискал да се информира за местонахождението на кметството. Към разговора се присъединил св. Б., който упътил обвиняемия, след което последният напуснал къщата. Поведението на Първанов се сторило подозрително на св. И., и тъй като тя знаела, че в квартала имало регистрирани няколко случаи за извършени кражби, проверила наличността на съхраняваната в спалнята парична сума. След като установила липсата, тя сигнализирала на органите на 05 РУ СДВР, като дала описание на извършителя и уточнила, че същият се е оттеглил към автобусната спирка на линия № 117. Сигналът бил подаден на свидетелите В., Д. и К. – служители на 05 РУ СДВР,  които незабавно се насочили към описаното място и пресрещайки автобус № 117 се качили в него. Полицейските служители се усъмнили във вида на обв. Първанов, тъй като той бил видимо притеснен, след което извършили проверка на неговите документи. Поради обстоятелството, че Първанов отговарял на даденото от св. И. описание, те го отвели в сградата на 05 РУ СДВР, където след извършен обиск, у него била открита инкриминираната парична сума.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура. В хода на производството Първанов е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 194, ал. 1 НК (кражба). Разследването е приключено, като на 22.01.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу извършителя за описаното по-горе деяние.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.