Задържане под стража за обвиняема за пране на пари
hr

Днес, 12.07.2018 г., състав на Софийски апелативен съд е уважил протеста на Софийска градска прокуратура в частта относно мярката за неотклонение, взета спрямо обвиняемата Мария И., като я е изменил от „подписка“ в „задържане под стража“. За нейния съучастник в извършване на престъплението – Владимир Б., е потвърдено определението на първоинстанционния съд, като съдът го е оставил без мярка за неотклонение.

Мария И. и Владимир Б., който е гражданин на Израел, са били привлечени в качеството им на обвиняеми на 02.07.2018 г. за извършено от тях престъпление по чл. 253, ал. 1, пр. 1 и пр. 3, алт. 1, вр. ал. 2, т. 3 от НК. Двамата въвеждали в заблуждение множество лица да регистрират „кухи“ търговски дружества без кадрови, финансов и производствен ресурс. С тези действия те целели откриване на банкови сметки, през които да се „изпират“ пари, придобити извън страната чрез престъпление – измама.

На 05.07.2018 г. Софийски градски съд е определил спрямо обвиняемата мярка за неотклонение „Подписка“, а чуждият гражданин Владимир Б. без мярка за неотклонение.

В днешното съдебно заседание САС е приел доводите на прокурора от Апелативна прокуратура – София, че съществува реална опасност обвиняемата Мария И. да извърши друго престъпление или да се укрие. Това се извежда от тежестта на извършеното престъпление - налице е продължавана престъпна дейност с множество деяния, като по този начин се засягат важни и значими обществени отношения, в това число финансовата система на страната. Наред с това са накърнени интереси на чужди граждани и за реализиране на престъплението и неговото прикриване са използвани други лица.


виж още ...