Варненският окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура и взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 25-годишния неправоспособен водач, причинил смъртта на велосипедист и избягал от местопроизшествието
je

С определение на Варненския окръжен съд от днес бе взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 25-годишния неправоспособен водач Петър З. от Варна, който е обвиняем за причиняване смъртта на велосипедист в пътно-транспортно произшествие, след което избягал. Най-тежката мярка за процесуална принуда бе определена по внесено искане в съда на Окръжната прокуратура във Варна. Срещу Петър З. се води досъдебно производство за престъпление по член 343, ал. 3, буква „б“ от НК, което се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Днес в съдебната зала представителят на държавното обвинение мотивира искането си за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ с факта, че след като е избягал от произшествието, Петър се е укривал и е бил обявен за общодържавно издирване. Въпреки че никога не е имал свидетелство за управление на МПС, 25-годишният мъж е шофирал, което се доказва с 2 наказателни постановление за управление на кола без правоспособност. В съдебната зала прокурорът от Окръжната прокуратура във Варна посочи гласни доказателства, според които обвиняемият за тежкото пътно-транспортно произшествие със загинал 37-годишен мъж, е имал и проблеми с очите.

Автомобилът БМВ, който е управлявал Петър З., е можело да продължи движението си, ако не е бил препречен пътят му от две коли. Според прокуратурата деянието е непредпазливо, но е извършено в по-укоримата му форма - самонадеяност. Приложени бяха и доказателства за криминалистически регистрации на обвиняемия – за унищожаване и повреждане на чуждо движимо имущество и за кражба. Резултатите от дактилоскопната експертиза подкрепят извода, че обвиняемият  е управлявал автомобила във фаталната вечер.

Защитата на обвиняемия приложи документ за адресната регистрация на Петър З., направена с дата 11 септември – ден след тежкия пътен инцидент на 10 септември тази година около 19,50 часа на  бул. „Приморски“. Припомняме, че Петър З. е бил издирван на всички известни адреси, но не е бил открит и  тогава е обявен за общодържавно издирване. 20 часа след катастрофата той с адвоката си се е предал в полицията. 

Очакват се и резултатите от назначените експертизи – химическа, автотехническа. Първата ще покаже дали Петър З. е управлявал и под влияние на наркотични вещества, а втората ще даде информация за скоростта на движение на автомобила на неправоспособния водач на оживения булевард „Приморски“.

Съдебният състав прие, че са налице и трите предпоставки за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а именно, че може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, както и за това, че Петър З. може да се укрие и да извърши престъпление, ако е на свобода.   

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд в тридневен срок от днес.


виж още ...