Уважен е протестът на Районната прокуратура във Варна срещу оправдателна присъда на подсъдим за държане на боеприпаси без разрешение
ki

Протестът на Районната прокуратура във Варна срещу оправдателна присъда на подсъдим за държане на боеприпаси за огнестрелни оръжия без разрешение е бил уважен днес от състав на Варненския окръжен съд. 48-годишният Румен Ч. от Силистра е бил признат за виновен в престъплението по член 339, ал. 1 от НК и му е наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване било отложено с 3-годишен изпитателен срок, каквото наказание било поискано в съдебна зала и от прокурора в Районната прокуратура.

Подсъдимият Румен Ч. е бил предаден на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна за това, че на 18 ноември 2015 г. в дома си държал 80 бойни патрона за пистолет „Макаров“, 17 патрона за ловна карабина или автомат „Калашников“, 27 - за автомат „Калашников“ с друг калибър, 2 патрона с трасиращо действие отново за „Калашников“ , четири за картечница „Максим“ и един за пушка „Манлихер“.

Държането на боеприпаси става с разрешение след придобита специална правоспособност, каквато подсъдимият не е имал. Дори и с правоспособност, допустимо е да се държат до 50 патрона.

Варненският районен съд оправдал Румен Ч., като приел случая за маловажен. Тогава последвал протест, поддържан днес и от представителя на Окръжната прокуратура, по който въззивната инстанция е отменила оправдателната, като е постановила осъдителна присъда.


виж още ...