Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за причинено ПТП на пешеходна пътека в столицата. Пострадал е 13 годишен ученик – колоездач
1

На 12.08.2017 г., около 16.40 часа, при слънчево време, обв. Велков  управлявал моторно превозно средство - лек автомобил марка „Хюндай”, в гр. София, по бул. „Тодор Каблешков”, с посока на движение от бул. „България” към бул. „Дойран”.

След като преминал кръстовището с ул. „Родопски извор“, Велков приближил пешеходна пътека тип „зебра“, пресичане на която в същия момент бил предприел и св. А. (на 13 години) – водач на двуколесно пътно превозно средство – велосипед „Шокблейз“. Обв. Велков не проявил внимание и предпазливост към намиращия се на пешеходната пътека свидетел, като не предприел спиране преди пътеката, а продължил движението си с автомобила напред. Вследствие на настъпилия удар А. паднал на земята и получил травматични увреждания.

 Пострадалият А. бил откаран в болница, където в резултат на проведени изследвания било установено, че му е причинена средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лява китка, довело до трайно затруднение на движението на левия горен крайник.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура, в хода на което Велков е установен, като му е повдигнато обвинение по чл. 343, ал. 3, пр. последно, б. „а“, пр. 2, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК. (нарушаване правилата за движение по пътищата при управление на МПС, последвано от причиняване по непредпазливост на телесна повреда на друго лице, като деянието е извършено на пешеходна пътека). Извършеното от Велков деяние се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

Разследването е приключено, като на 29.01.2018 г. е внесен обвинителен акт за описаното по-горе деяние. Предстои делото срещу Велков да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд. 

 


виж още ...