Районната прокуратура във Варна протестира определение на съда, с което е отказано вземането на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняем за измама на абонати на енергодоставчик
nh

Районната прокуратура във Варна внесе протест срещу определение на Варненския районен съд, с което е отказано вземането на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемия за измама Петър К. Определението на съда е от вчера, 14 февруари 2018 г.

46-годишният Петър К. бил привлечен като обвиняем за това, че с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбудил или поддържал в заблуждение абонати на енергодоставчика за Североизточна България „Енерго Про продажби“ АД – престъпление по член 209, ал. 1 от НК. С постановление на Районната прокуратура той бил задържан за срок до 72 часа.

Обвиняемият се занимавал с изкупуването на вземания от абонати на енергодружеството. Те произтичали от извършени корекции от страна на „Енерго про продажби“ АД на сметките на абонати, платили суми за непотребена коригирана електроенергия. Обвиняемият издирвал тези абонати, представял се за адвока.

Обещавал им, че ще води дела срещу енергодружеството. За целта искал да бъде упълномощен. След като се снабдявал с пълномощните, Петър К. продавал вземанията на абонатите на свързаните с него търговски дружества, едно от които било собственост на неговия брат.

Веднага след това двете търговски дружества завеждали дела срещу „Енерго Про продажби“ АД. След спечелване на съдебните дела, енергодружеството заплащало доброволно всички дължими суми по банковите сметки на двете търговски дружества. Те обаче не изплащали сумите на абонатите, въпреки клаузите в договорите за прехвърляне на вземанията.


виж още ...