По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново 25-годишен мъж , причинил телесни повреди на бездомник е осъден на осем месеца лишаване от свобода
ju

Предаденият на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Търговище  Никола Хр. от Попово бе признат за виновен за убийството на свой съгражданин от състав на Търговищкия окръжен съд. 42-годишният мъж ще изтърпява наказание 10 години лишаване от свобода при строг режим. До присъдата се стигна, след като подсъдимият пожела делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие, за да получи наказание за извършеното умишлено убийство, намалено с една трета. Съдът уважи частично и гражданските искове на децата на убития.

Убийството било извършено на 12 януари 2017 г. в дома на подсъдимия. Никола живеел заедно с майка си. Жертвата – 69-годишният А.А. от Попово, имал връзка с нея и често гостувал в дома им. Вечерта тримата изпили значително количество алкохол. Между Никола и приятеля на майка му започнал конфликт, прераснал във физическа разправа.

42-годишният мъж нанесъл побой над госта. Съборил го на леглото и започнал да го души. Възрастният мъж починал. Никола решил да заличи следите от побоя. Положил тялото на възрастния мъж на леглото, оправил дрехите му така, че да не се виждат следите от душенето. Едва след това – около 3 часа след полунощ, майката му се обадила на спешния телефон и съобщила, че гостуващият им А.А. не се чувствал добре. Пред медиците тя обяснила, че е починал от естествена смърт.

Извършената аутопсията показала, че жертвата е със счупена челюст, кръвонасядания и травми по тялото. Никола Хр. бил уличен като автор на тежкото криминално престъпление и Окръжната прокуратура го обвинила в умишлено убийство – престъпление по член 115 от НК.

Присъдата на Търговищкия окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.


виж още ...