По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 43-годишен мъж за кражба на вещи от деца
sz

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Илко З., на 43 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че 11.11.2016  г. в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, направил опит да отнеме чужди движими вещи - вещи – един брой елек от шушлякова материя и един брой диоптрични очила на обща стойност 89 лева, от владението на собствениците, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието останало недовършено поради независещи от дееца причини - престъпление по чл.196,ал.1,т.1 вр. чл.194,ал.1вр.чл.18,ал.1, вр.чл.26,ал.1 вр.чл.29,ал.1, б.“а“ и б.“б“ от Наказателния кодекс.

Установено е, че на 11.11.2016  г., в гр. Стара Загора, около 19:10 ч.,три 12-годишни деца  се намирали в парк „Тракия“ в гр. Стара Загора. Докато играели, те оставили раниците си на една от пейките. Когато тръгнали да се прибират,  децата забелязали непознат мъж – обвиняемия Илко З., да рови в чантите, като вече бил облякъл елека на едно от децата и сложил очилата на другото дете в джоба на панталона си. Момчетата се развикали, преминаващ случайно мъж подгонил извършителя и не след дълго успял да го хване. Очилата и елека били върнати на собствениците им. Впоследствие обвиняемият Илко З. се укрил от органите на полицията и бил обявен за издирване. 

Обвиняемият е криминално проявен и осъждан за престъпления от общ характер, предимно против собствеността. Деянието на 11.11.2016  г. е извършено в условията на опасен рецидив.

Районен съд - Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Илко З.  е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Илко З. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загор


виж още ...