По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 44-годишен мъж за кражба
fe

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение  „задържане под стража“ спрямо Румен М., на 44 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 19/20.02.2018 год. в гр.Стара Загора от обществена сграда,  в съучастие, като извършител с Ф.Б.,  чрез повреждане  на прегради, здраво направени за защита  на имот – счупване на стъкло на прозорец и взломяване на входни врати, отнел чужди движими вещи: 1 бр. преносим компютър, ведно със зарядно устройство на стойност 234 лв.; 1 бр. преносим компютър, ведно със зарядно устройство на стойност 276 лв., сумата от 150 лв. и др. вещи, всичко на обща стойност 662 лева, от владението и  собственост на дружество със седалище в гр. Стара Загора, с намерението противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в  условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196, ал.1,т.2 вр.чл.195,ал.1 ,т.3 вр. чл.194,ал.1 вр. чл.20,ал.2 вр.ал.1 вр.чл.29,ал.1,б.“а“ и б.“б“ от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че на 19/20.02.2018 г., обвиняемият Румен М. заедно със съучастника си Ф.Б. били в централната градска част и се придвижили до сграда, ползвана от училище за чужди езици. Обв. Румен М. и съучастникът му счупили прозорец и така проникнали във вътрешността на сградата. След това разбили две врати и отнели намиращите се в помещенията 2 бр. преносими компютри и портмоне със сумата от 150 лева. Средствата обвиняемите разходвали за лични цели, а по-късно били заловени от органите на полицията.

Обвиняемият Румен М.е криминално проявен и осъждан 18 пъти за престъпления от общ характер – предимно взломни кражби. Деянието на 19/20.02.2018 г.  е извършено в условията на опасен рецидив. Обвиняемият Румен М. е бил освободен от затвора на 17.03.2017 г.

Районен съд - Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Румен М.  е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Взетата спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.


виж още ...