По искане на Окръжната прокуратура във Варна съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвинения в опит за убийство 16-годишен ученик
bg

Днес, 1 февруари 2018 г., състав на Варненския окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура в града да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 16-годишния Кристиян Т. Той е обвиняем по досъдебно производство за опит за убийството на охранител в дискотека, извършено в съучастие. Съучастникът на Кристиян продължава да се издирва. В съдебното заседание за определяне на мярката за неотклонение на 16-годишния ученик прокуратурата огласи справка, от която става ясно, че Кристиян е обвиняем за грабеж по висящо дело на Районната прокуратура във Варна. Според представителя на обвинението ученикът има и 6 криминални регистрации - за квалифицирана телесна повреда, палеж, унищожаване и увреждане на имущество, за държане на наркотични вещества. Вече и за опит за убийство.

Престъплението по член 115, във връзка с член 18, ал. 1 от НК, за което е привлечен като обвиняем по досегашното производство, е извършено на 28 януари тази година с повече от 10 удара с нож, като единият е попаднал в сърдечната област на ранения охранител. Кристиян държал охранителя, докато издирваният му съучастник,негов познат от тренировките, нанасял ударите с нож. Само навременната намеса и оперативното лечение спасили 36-годишния охранител А.А. от смърт, заяви прокурорът по делото.

Пред съда обвиняемият Кристиян Т. поиска по-лека мярка, за да можел да ходи на училище и да тренира. Състав на Варненския окръжен съд в своето определение записа, че 16-годишният ученик има отношение към тежкото престъпление, за което е бил привлечен като обвиняем. Така се стигна до налагането на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо непълнолетния Кристиян - задържането му под стража.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.


виж още ...