Пиян шофьор, причинил смъртта на велосипедист, предаден на съд
ng

Окръжна прокуратура –Монтана внесе в съда обвинителен акт срещу В. Е. от с. Якимово, обл. Монтана за причинена от него смърт на велосипедист, при управление на лек автомобил, след употреба на алкохол.

На 01.11.2015 г.  в Якимово се провели избори за кмет. Около  20.30 часа,  в центъра на селото, било организирано празненство от новоизбрания управник, като на присъстващите се раздавало различни видове алкохол. На тържеството пристигнал и обв. Е. който управлявал автомобил марка „Опел“. Същият носел бутилка водка, която решил да сподели със свой познат - св.Н. К.

Около полунощ  двамата се отправили  с колата към гр. Вълчедръм. Автомобилът  управлявал  обвиняемия.  Като пристигнали в града Е. си закупил бутилка уиски и продължил да употребява алкохол. Впоследствие пожелал да си купи  и бира от бензиностанция, но служителите му отказали, тъй като бил видимо пиян. Тогава двамата решили да се върнат в с. Якимово.

В селото обвиняемият управлявал автомобила със скорост много над допустимата за населеното  място - 85 км/ч. По това време, около 5.30 часа, към дома си, от празнуването в селото, се прибирал пострадалият  Г. А., който се движел с велосипед към дома си. Под въздействие на алкохола и в резултат на високата скорост, обвиняемият загубил  контрол върху управлението на автомобила и блъснал велосипедиста, след което се ударил  в оградата на къща. Въпреки това Е. не останал на мястото на инцидента, за да окаже помощ на  пострадалото лице, не сигнализирал полицията, а напуснал местопроизшествието и изоставил колата извън селото, където по късно автомобилът е намерен от органите на полицията.  

 Междувременно пострадалият от катастрофата Г. А. бил транспортиран до болницата в гр. Лом, където бил настанен на лечение, но вследствие на причинените му травматични увреждания починал.

След издирване извършителя на престъплението е установено, че концентрацията на алкохол в кръвта на обвиняемия е 1.80 промила.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.


виж още ...