Осъдителна присъда за кражба на пари от бус след обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново
vt

По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново 54-годишен мъж, извършил  кражба на пари от бус е осъден на една година и четири месеца лишаване от свобода при строг режим.

Иван И. е признат за виновен за това, че на 04.04.2016 г. в гр. Велико Търново, на ул. „Магистрална”, от товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“, собственост на дружество от гр. Свиленград, в съучастие като извършител с неустановено по делото лице - помагач и чрез използване на техническо средство за отключване на ключалки на автомобили, отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 4 452,97 лева, собственост на „Тотим“ ООД гр. Свиленград и мъжка чанта с 200 лева и вещи на обща стойност 422,40 лева, собственост на шофьора на буса, с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена повторно и случаят е немаловажен. Всички откраднати вещи са на обща стойност 4 875,37 лева. Престъпление по чл. 195, ал. 1, вр. чл. 194, вр. чл. 20, вр. чл. 28 от НК.

Иван И. е осъждан многократно за престъпления от общ характер, част е от активния криминален контингент, известен по линия кражби на вещи от МПС.

Обвиняемият дошъл в гр. Велико Търново с автомобил заедно с негов познат, като проследили товарният автомобил „Мерцедес спринтер“ собственост на търговско дружество, за който имал информация за маршрута по който се движел. Знаел, че пари от заплатените доставки/стоки/ се оставят в буса и че той няма алармена система. Когато товарният автомобил спрял пред склад в града, обвиняемият и съучастникът му също паркирали в близост. Иван И. излязъл от автомобила, а съучастникът наблюдавал, като двамата поддържали постоянна връзка помежду си чрез мобилен телефон. Издебнали удобен момент, докато шофьорът бил до задната част на буса за товарене на стоката и разговарял с работниците от склада. След като съучастникът му дал сигнал, обвиняемият се приближил до шофьорската. Ловко, с техническо средство отворил вратата и взел чантата с парите, след което бързо се оттеглил в междублоковото пространство, където помагачът му го чакал с колата.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд –В.Търново. 


виж още ...