ОС - Варна уважи исканията на Окръжната прокуратура и взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на двама обвиняеми за грабеж в съучастие
b

Задържаните за срок до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура във Варна Александър А. от Силистра и Красимир Ил. от Варна вече са с най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, след като състав на Варненския окръжен съд уважи исканията на прокуратурата. Мъжете са били привлечени като обвиняеми за грабеж на портфейл с 80 лева, лична карта и таблет от владението на варненец със сила с намерението противозаконно да ги присвоят. Грабежът е извършен на 9 януари 2018 г.  

За 30-годишния Красимир Ил. деянието представлява опасен рецидив. Престъплението по член 199, ал. 1, т. 4, във връзка с член 198, ал. 1 от НК предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 5 до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Окръжната прокуратура във Варна е събрала достатъчно доказателства за виновността и на 31-годишния Александър А. Текстът на обвинението, по което силистренецът е привлечен като обвиняем, е по член 198, ал.1, във връзка с член 20, ал. 2 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване пред Апелативния съд.


виж още ...