Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 19-годишен, причинил в тежко ПТП след употреба на наркотици смъртта на велосипедист
5

Окръжната прокуратура във Варна е предала на съд с обвинителен акт 19-годишния водач Селим А. за причиняване смъртта на велосипедист в тежко пътно-транспортно произшествие след употреба на различни видове наркотични вещества.  Престъплението по член 343, ал. 3, предл. 2, буква „б“, във връзка с ал. 1, буква „в“ от Наказателния кодекс се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Тежкият пътен инцидент станал на 3 септември 2017 г. на главния път Варна – Бургас. Подсъдимият Селим бил правоспособен шофьор едва от година и три месеца. Няколко дни преди инцидента, както и в деня, в който се качил на автомобила на негов познат, той употребил различни наркотични вещества. Назначената по делото съдебно-химическа експертиза открила в кръвта на 19-годишния младеж наличието на три вида наркотици, сред които метамфетамини, марихуана и амфетамини.

Селим А. предприел рязко изпреварване на два автомобила, които се движели преди него. На пътното платно се движел и 32-годишният велосипедист Г.Т. Колата на подсъдимия се занесла и завъртяла, като ударила с предната си част задното колело на велосипеда на пострадалия Г.Т. От удара тялото му било изтласкано и паднало на около 24 метра от мястото.  След няколко завъртания колата на Селим преминала през тялото на младия велосипедист.

Заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза установила, съчетана черепно-мозъчна, гръдна и коремна травма, несъвместима с  живота.

Предстои делото срещу 19-годишния Селим А. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 15 години.


виж още ...