Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд опасен рецидивист за грабеж на мобилен телефон на 13-годишен ученик
1

С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна на съд е предаден 38-годишният Борис Ат. за грабеж, представляващ опасен рецидив.

Престъплението е извършено на 30 март 2017 г. 13-годишно момче, ученик в Руското училище във Варна, се прибирало към дома си. Докато вървял към дома си, пострадалият пишел съобщения на майка си на мобилния си телефон. Действията на момчето били забелязани от подсъдимия Борис. Пред входа на момчето Борис задържал входната врата и влязъл заедно с ученика там. Започнал да дърпа телефона от ръцете на 13-годишния, като го заплашвал, че ще го пребие, ако не пусне устройството от ръцете си. Борис успял да издърпа апарата, след това побягнал.

Момчето потърсило помощ от съседите си, за да се обади на родителите си. Никой не му отворил на позвъняванията и 13-годишният излязъл на улицата. Там видял съученици и от мобилния телефон на един от тях разказал за случилото се на майка си.

Час след престъплението Борис Ат. заложил телефона в заложна къща срещу 50 лева, като представил личната си карта. На следващия ден в района на автогарата той спрял непознат мъж. Разказал му, че е заложил телефона си в близка заложна къща и му предложил да го купи. Мъжът се съгласил и откупил телефона срещу 55 лева.

Извършителят бил установен от външна охранителна камера, както и от купувача на телефона. Съдебно-оценителната експертиза установила, че отнетото със сила за заплашване е на стойност над 200 лева. Борис Ат. е осъждан 12 пъти, като са му налагани и ефективни наказания. В момента също се намира в затвора, където изтърпява влязла в сила присъда. Преди да извърши това деяние, той е търпял друга присъда и е бил освободен от затвора на 22 септември 2015 г.

Предстои делото срещу опасния рецидивист да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Престъплението по член 199, ал. 1, т. 4, във връзка с член 198, ал. 1 от НК се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до едва втора от имуществото на подсъдимия, ако бъде признат за виновен.


виж още ...