Окръжна прокуратура – Враца е предала на съд обвиняем за убийство на приятел в с. Гложене
Окръжна прокуратура – Враца е предала на съд обвиняем за убийство на приятел в с. Гложене

 Окръжна прокуратура – Враца е внесла обвинителен акт срещу А. Цветанов (на 27 години) за извършено от него убийство – престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.

 Обвиняемият Цветанов живял в с. Гложене в апартамент, закупен от него през м. май 2016 г. Няколко месеца по-късно той го продал, като новият собственик му разрешил да продължава да го обитава, помагал му с пари за храна и цигари и съдействал за намиране на работа.

През януари 2017 г. Цветанов, след лечение в Психодиспансера в гр. Враца, се запознал с Хр. Гервазов, който наскоро бил се нанесъл в един от апартаментите на същия адрес. Двамата се сприятелили, като обвиняемият често идвал при него на кафе.

Вечерта на 09.02.2017 г. Цветанов отново гостувал на Гервазов, който докато разговаряли му споделил, че иска да продаде апартамента и да замине за София. Това ядосало обвиняемия, той взел от раклата нож и порязал Гервазов по китката на лявата ръка. Пострадалият се стреснал, започнал да го псува и да отправя обидни думи. Тогава Цветанов го порязал по врата вдясно, след което му нанесъл удари с юмрук в областта на главата и бъбреците и спрял, след като видял, че от раната на шията обилно тече кръв. Тогава той отишъл в банята, налял кофа с вода и полял Гервазов на местата, където имало много кръв, докато пострадалия лежал на леглото. Цветанов измил ножа, взел нотариалния акт на апартамента му и удостоверението за наследници, прибрал се и легнал да спи.

На сутринта обвиняемият решил да види какво прави приятелят му. Когато влязъл в апартамента на Гервазов, видял, че той е мъртъв. Цветанов почистил кръвта и преместил тялото напряко върху двете легла. Той отново измил ножа и го оставил до главата на пострадалия, след което излязъл от апартамента. Посъветван от негов познат, на когото казал, че намерил Гервазов починал в апартамента, обвиняемият отишъл при семеен лекар, когото завел до дома на пострадалия. След като видял раните по тялото на починалия и кръв в леглото, лекарят съобщил на кмета на селото, след което били уведомени органите на МВР. Пред тях Цветанов признал вината си и разказал за случилото.

От изготвената по делото химическа експертиза на кръвта и урината на Хр. Гервазов е установено наличие на етилов алкохол в концентрация 2,45 промила и морфин – 157 нг, което потвърждава данните, че той е бил наркозависим.          Смъртта му е настъпила от остра масивна кръвозагуба и остра анемия на вътрешните органи и е в пряка причинна връзка с прорезните наранявания в областта на шията и лявата китка.

От заключението на комплексната съдебно психиатрична и психологична експертиза е видно, че обвиняемият Цветанов страда от ограничено разстройство на личността, дължащо се на мозъчно заболяване. Не е констатирано нарушение на интелекта или на психичните качества, които да го лишават от годността да участва в наказателно производство срещу него.

Предстои насрочване на делото от съда.

 


виж още ...