Наложени наказания за трафик на мигранти през българо-гръцката граница
аи

По споразумение, сключено между Районна прокуратура – Петрич и защитата на подсъдимите К. Секулов, Вл. Димитров и В. Тацков са наложени наказания за извършено от тях престъпление – участие в незаконен трафик на хора през държавната граница.

На 14.05.2015 г., в района на с. Кулата, тримата обвиняеми - К. Секулов като помагач и Вл. Димитров и В. Тацков като извършители, незаконно превели през границата на България с Гърция група от двадесет и седем чужди граждани. Сред тях имало четирима сирийци и двадесет и трима иракчани, от които седем деца, ненавършили 16-годишна възраст.

Секулов транспортирал мигрантите с микробус от неустановено място на територията на Гърция до линията на държавната граница, а Димитров и Тацков превели групата без разрешение на надлежните органи на властта. За целта извършителите в рамките на деня три пъти незаконно пресекли българо-гръцката граница.

С определение на съда постигнатото споразумение е било одобрено, като на К. Секулов от с. Ново Кономлади, общ Петрич, е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от десет месеца и три дни при първоначален строг режим, на Вл. Димитров от гр. София – десет месеца „лишаване от свобода“ при общ режим на изтърпяване и на В. Тацков от гр. Сандански – десет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Тримата ще заплатят и глоби в размер на по хиляда лева всеки.

Одобреното от съда споразумение има характер на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.


виж още ...