Главният прокурор на Република Турция: Тероризмът няма религия, етнос и пол
1
2
3
5
6

Тероризмът няма религия, етнос и пол. Няма религия, която да допуска провеждането на терористични актове. Трябва да прекъснем финансирането му. Турската държава води решителна борба с тези явления от 40 години“. Това заяви турският главен прокурор Мехмед Акарджа на срещата с българския главен прокурор Сотир Цацаров на 12 април 2016 г. Делегация, водена от г-н Акарджа, е на двудневно официално посещение в България. В състава на делегацията са вклрючени върховни прокурори – ръководители на отделите за борба с тероризма и противодействие на трафика на оръжие и наркотици.

„След събитията в Сирия, Турция стана обект на бежанска вълна – ние подслоняваме бежанците, осигуряваме им медицинска грижа и образование. Днес на територията ни има близо 3 млн. бежанци, за които турската държава се грижи. На близо 30 000 лица е наложена забрана да влизат в Република Турция, поради налични данни за съпричастност към терористични организации. Отделно от това, 3500 лица са експулсирани от наша територия, по същите причини, като най-често те под формални предлози са правили опити да се присъединят като чуждестранни бойци в Сирия“, посочи още турският главен прокурор.

Г-н Акарджа подкрепи изцяло предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за по-тясно взаимодействие между българската и турската прокуратури срещу тероризма, контрабандата и трафика на оръжие и наркотици.

В хода на разговорите стана ясно, че Република Турция оптимизира структурата на съдилищата и прокуратурите си, като част от провежданата съдебна реформа. От 20 юли т.г. в страната започват да действат Апелативните прокуратури и съдилища. Ще бъдат назначени 1054 съдии и прокурори, като 77 от тях са прокурори от Върховната прокуратура, а 164 – от Върховния съд на Турция. По отношение на антитерористичната законодателната рамка, г-н Акарджа заяви, че турското законодателство допуска да бъдат разследвани и юридически лица.  Ако се установи, че такова лице, вкл. и търговска фирма, участва или подпомага  терористична дейност, нейното имущество може да се конфискува в полза на държавата. „Главният прокурор и българските правоохранителни органи са добри приятели и отлични и предвидими партньори“, подчерта главният прокурор на Република Турция.

Основен акцент на срещата между премиера Бойко Борисов и г-н Акарджа беше противодействието на тероризма. Участниците в разговорите се обединиха върху тезата, че общите усилия между държавите са единственото ефективно противодействие на терористичните заплахи. Министър-председателят подчерта, че страната ни полага огромни усилия да противодейства на бежанския поток и трафика на хора. По думите му, е необходимо задълбочаване на сътрудничеството между партньорските служби като част от мерките срещу тероризма и миграционния поток.

На срещата си с вътрешния министър Румяна Бъчварова бе обсъдено подписването на Споразумение за реадмисия, което ще регулира бежанските потоци през общата ни граница.

Установяване и съкращаване на времевите стандарти за провеждането на процесите пред всяка инстанция, беше сред темите за разговор с правосъдния министър Екатерина Захариева. „През 2004 г. започнахме сериозна реформа в наказателните, гражданските и търговските закони. В момента в процес на изменение са Кодекса на труда и търговското законодателство“, посочи г-н Мехмет Акарджа. Г-жа Захариева запозна турската делегация с провеждащата се в момента съдебна реформа.

Ние, в България, високо ценим работата на нашия главен прокурор и сътрудничеството между българската и турската прокуратури. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред турската делегация. Единствено заедно, със съседите си, можем да противодействаме на терористичните заплахи. Противодействието на контрабандата и имиграцията беше сред основните теми.  Силен антитерористичен закон, силно сътрудничество между службите, действия и резултати,– това е ефикасната формула за борба с тероризма, заяви Росен Плевнелиев. 


виж още ...