Четиринадесет месеца затвор за нарушаване на обществения ред и оказване на съпротива на полицейски служители в гр. Роман
nh

По споразумение между Районна прокуратура – Мездра и защитата на подсъдимия Г. Марков му е определено наказание от четиринадесет месеца „Лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване за извършени от него непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, съпроводени със съпротива срещу орган на властта (престъпление по чл. 325, ал. 5, вр. ал. 2, пр. 1 и 2, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и „б“, вр. чл. 26, ал. 1 от НК).

Г. Марков е многократно осъждан за умишлени престъпления от общ характер, като последното наказание той е изтърпял на 17.03.2017 г.

Вечерта на 31.05.2017 г. обвиняемият заедно с още няколко мъже се събрал да пият бира в жилище в гр. Роман. До към 22 ч. те изпили около десет двулитрови бутилки бира, като за забавление силно пуснали музикална уредба.

В резултат на изпитото количество алкохол и под емоционалното въздействие на музиката от апартамента се чували викове, псувни, крясъци и пеене на висок глас. Това поведение възмущавало живеещите в блока и в околните блокове и къщи, още повече че то се превърнало в ежедневие. Една от свидетелките на случващото подала сигнал на телефон 112.

Пристигналите на място полицаи направили на нарушителите на обществения ред забележка и им наредили да намалят музиката, обаче видимо пияните мъже започнали да викат и да се карат с тях. Г. Марков активно се намесил в спора, започнал да бута полицаите по стълбите надолу с думите: „Момчета, не ми се правете на интересни, защото ще убия някой от вас и ще отида в затвора да го лежа“. Подсъдимият отправял обидни думи по техен адрес, заплашвал, плюел. Той продължил да буйства и вика и пред входа на блока пред пристигналия дежурен екип от служителите на реда, като заявил, че „полицията не го плаши и ще прави каквото си иска“. При опита да бъде задържан и качен в служебния автомобил, Марков оказал яростна съпротива, което наложило той да бъде повален на земята и му били поставени белезници.

В съдебно заседание подсъдимият Г. Марков се е признал за виновен за извършените от него престъпни деяния.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.


виж още ...