Акушер-гинеколог застава на подсъдимата скамейка за нарушения при изпълнение на медицинска професия, довели до смъртта на плода при раждане
mj

По обвинение на Окръжна прокуратура – Монтана Вл. Еремиев (на 60 години) е предаден на съд за извършено от него престъпление по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Еремиев упражнявал лекарска професия в отделение по акушерство и гинекология в МБАЛ „Света Петка“ АД – гр. Видин.

На 27.01.2017 г. в болницата постъпила бременна жена с оплаквания от болки в корема, чийто термин за раждане бил след два дни. Тя била прегледана от обвиняемия Еремиев чрез видеозон, който преценил, че същата трябва да бъде отведена в родилна зала. При това той не направил диагностично-терапевтичен план и не определил последващо поведение относно предстоящото раждане.

В качеството на водещия раждането лекар, Еремиев допуснал немарливо изпълнение на медицинската професия, в резултат на което причинил смъртта на плода на родилката. Обвиняемият не провел необходимите прегледи за изясняване на акушерския статус на родилката, тоновете на плода не били проследявани в динамика с акушерски монитор, каквато е рутинната практика, а били слушани еднократно. Освен това той бил длъжен, при патологично раждане или необходимост от секцио цезареа, да се консултира с началник АГО или негов заместник, което също не било направено.

Когато детските сърдечни тонове започнали да падат до 90-100 удара в минута Еремиев, вместо да приложи единствения правилен за случая метод „Форцепс“, разпоредил включване на родилката на система с „Окситоцин 10Е“ и продължил раждането по неправилен, с оглед конкретните обстоятелства, начин – чрез „прийома на Кристелер“. По този начин той отнел шансовете на родилката да роди жив, макар и асфиктичен плод.

Вследствие на това в 23:15 ч. жената родила мъртъв плод от мъжки пол, с тегло 3100 грама и ръст от 51 сантиметра. Извиканите специалисти от лечебното заведение провели реанимационни мероприятия, които не дали резултат.

Съпругът на родилката е депозирал жалба в прокуратурата във връзка със смъртта на плода на жена си и след проведено разследване е бил изготвен обвинителен акт срещу Вл. Еремиев.

Предстои делото да продължи в съда.


виж още ...