В Деня на българската Конституция и професионалния празник на юристите ученици от Кюстендил гостуват на магистрати

16 Април 2024 г.

Днес, 16.04.2024 г., в Деня на българската Конституция и професионалния празник на юристите районният прокурор на Кюстендил Албена Разсолкова заедно със заместниците си Крум Крумов и Радостина Стоянова посрещнаха първокласници от ІІІ-то Основно училище „Професор Марин Дринов“.

Посещението на учениците е организирано в рамките на Образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката под надслов „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ през учебната 2023/2024 г.

Придружени от учителите си Елена Миланова и Аксиния Любенова, децата разгледаха Синята стая, създадена в Районната прокуратура в града за изслушване на деца, участващи в правни процедури.

Специално за събитието магистратите подготвиха презентация за проявите на детското насилие в училище и отправиха послание: „Да бъдем добри!“. На същата тематика беше и прожектираният на учениците филм.

След малчуганите магистрати от Районната прокуратура – Кюстендил заедно с колегите си от Районния съд в града се срещнаха с ученици от 11-те класове на Езикова гимназия „Доктор Петър Берон“, проявяващи интерес към юридическата професия.

Съдия Светослав Петров, заместник-председател на Районен съд – Кюстендил, информира гостите в Деня на отворените врати за видовете дела – наказателни и граждански, за участието на съдебните заседатели в наказателния процес.

Ролята на прокуратурата като обществен защитник, за мястото й в съдебната система беше разяснена на гимназистите от районния прокурор Албена Разсолкова. Колегите й Крум Крумов и Радостина Стоянова споделиха за работата по разследването на едно престъпление до изготвянето на обвинителен акт, споразумение или постановление за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, за по-леките по вид престъпления и внасянето им в съда.

Акцент по време на дискусията беше поставен върху значителния ръст на случаите за държане и употреба на наркотични вещества, в това число и от непълнолетни. За това престъпно деяние те носят наказателна отговорност. Засегната беше и темата за големия брой дела за управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Учениците проявиха желание да разгледат арестантските помещения в Съдебната палата, което беше осъществено със съдействието на служителите от съдебна охрана. На децата бяха разяснени различни видове мерки за неотклонение, сред които най- тежката е „задържане под стража.

За спомен от днешния ден на всички ученици бяха връчени удостоверения за участие в Образователната програма. В допълнение към тях 11-класниците получиха и комплекти от образователните материали на ВСС.