Младши следовател от следствения отдел при Софийска окръжна прокуратура участва в международен семинар за корупция, който се проведе в Будапеща

5 Март 2024 г.

Младши следователят от следствения отдел при Софийска окръжна прокуратура Георги Пашкунов участва в международен семинар за противодействието на корупцията в публичния сектор, който се проведе в Унгария.

Събитието се състоя в базата на Международната академия за правоприлагане (ILEA) в гр. Будапеща в периода от 26.02.2024г. до 01.03.2024г. В семинара участваха представители на Република България, Република Казахстан и Киргизка Република.

В рамките на обучението лектори от Федералното бюро за разследване  на САЩ са направили детайлен обзор на понятието за корупция, като е разгледано нейното въздействие върху държавните функции, мотивите и причините за възникването й. Представени са реални примери за разследвания на корупционни престъпления на територията на САЩ.

Участниците в семинара са се запознали с различните етапи в наказателния процес на САЩ - разследване, обвинение и съдебно производство, като са били очертани методите на разследване на ФБР, както и съответните техники за разследване - търсене в бази данни и в отворени източници, следене, разпити, разпореждания за претърсване, операции с информатори и служители под прикритие.

В рамките на семинара е извършен детайлен преглед и профилиране на различните видове корупция, които могат да възникнат в процеса на правоприлагане и при изпълнение на функциите на трите независими власти. Проведени са дискусии и практически занятия по обсъжданите теми.