По обвинителен акт Районна прокуратура – Хасково мъж и жена са осъдени на затвор за измама за 111 045 лева

14 Февруари 2024 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Хасково - Териториално отделение - Свиленград са осъдени 52-годишният Б.З и 46-годишната Г.Х. Те са признати за виновни за това, че в периода от 30.09.2018 г. до 29.08.2019 г., при условията на продължавано престъпление, в гр. Сандански, гр.София, гр. Свиленград, в Република Косово и Република Турция, в съучастие с неустановено по делото лице, като съизвършители, с цел да набавят за себе си и другиго имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у турския гражданин М.К., на 57 г., и с това му причинили имотна вреда в размер на 58 961 евро с левова равностойност на 111 045  лв., която е в големи размери. Престъплението е квалифицирано  по чл. 210 ал.1 т.5 вр. чл.209 ал.1 вр. чл.26 ал.1 вр. чл.20 ал.2  от Наказателния кодекс

Районен съд - Свиленград е наложил на Б.З и Г.Х наказание от по 2 години лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, за всеки един от тях.

По делото е установено, че през месец октомври 2018 г. турският гражданин М.К. отседнал в хотел в гр. Сандански. Там се сприятелил с Б.З и Г.Х. Научавайки подробности от личния  живот на М.К., двамата го въвели в заблуждение, че познавали 28-годишна жена, която живеела в Белгия с чичо си и е сирак. Те му предложили да го запознаят с нея. Чрез телефонно обаждане и показване на снимка пострадалият провел разговор с неустановена по делото жена, която му обещала да се ожени за него и да отиде в Турция. Условието било да реши финансовите й проблеми. В периода от 30.09.2018 г. до 29.08.2019 г. Б.З и Г.Х възбудили и поддържали заблуждение у М.К. и формирали неверни представи, че неустановено по делото лице с име Айшегюл, ще се ожени за него. Първо тя щяла да пристигне в България, а след това да заминат двамата и за Турция. За целта било необходимо М.К. да й помогне да разреши различни нейни финансови проблеми и трудности, свързани с неплатени глоби, заболявания, лечения, адвокатски услуги, изваждане на документи, данъци, погасяване на заеми, престой в хотели и други. Мотивиран от тези неверни представи, М.К извършил множество актова на разпореждане със собственото си имущество, като в посочения период лично и чрез свой приятел, извършил общо 53 парични преводи в общ размер на 58 961 евро с левова равностойност 111 045 лева. Парите били получени от Б.З. и Г.Х., които не са ги възстановили на пострадалия.

Присъдата на Районен съд – Свиленград подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Хасково.