По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 21-годишен мъж за държане на марихуана

14 Октомври 2020 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Н.И., на 21 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 5.10.2020 г., в гр. Стара Загора, без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високорисково наркотично вещество – канабис (марихуана, коноп) с нетно тегло 9,44 грама, на стойност 56 лева - престъпление по чл. 354а, ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното производство е установено, че на 5.10.2020 г., в тъмната част на денонощието, обвиняемият Н.И. бил със свои познати в гр. Стара Загора. Около 20,30 ч., автомобилът, с който се придвижвал бил спрян от  полицейски патрул.

При извършване на обиск, в дрехите му са били намерени найлонов плик и други 4 броя пакетчета с клип система, съдържащи суха зелена тревиста маса. При тестване с полеви наркотест на произволно избрана тревиста маса, тя реагирала на  високорисково наркотично вещество – канабис (марихуана, коноп). Наркотичното вещество било иззето по съответния законов ред, а Н.И. бил задържан.  

Обвиняемият е криминално проявен. Той е извършил деянието на 5.10.2020 г. в изпитателния срок на наказание по предходно негово осъждане – отново за държане на наркотични вещества.

Взетата спрямо Н.И. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.