Окончателно: четири години затвор за измама в особено големи размери по внесен от Районна прокуратура-Габрово обвинителен акт

23 Септември 2020 г.

Влезе в сила присъда за измама в особено големи размери по внесен от Районна прокуратура-Габрово обвинителен акт.  56-годишният К.В.  е признат за виновен за това, че през периода 11.07.2018 г. – 01.02.2019 г., при условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с неустановено лице, с цел да набави за себе си имотна облага, поддържал заблуждение у общо 20 лица от гр.Габрово, гр.Трявна и гр.Севлиево -  че участват в полицейска операция за залавяне на измамници, че е необходимо спешна операция на роднина и за получаване на пратка – с което им причинил имотна вреда общо в размер на 178 985 лв., като измамата е в особено големи размери – престъпление по чл.211, вр. чл.209 , вр. чл.20 ал.4, вр. чл.26 ал.1 от НК.

К.В. работел като таксиметров шофьор. На 11.07.2018 г. при него се качил непознат клиент. По време на пътуването непознатият мъж, който се представил като „бизнесмен“,  му предложил да работи за него, като с таксиметровия автомобил трябвало по негова поръчка да пътува до различни места и да взема пари и документи. Подсъдимият се съгласил, въпреки че разбрал, че става  въпрос за измама. Гражданите били въвеждани в заблуждение чрез телефонни обаждания от неустановено по делото лице, че трябва да дадат определени суми за болен роднина, за получаване на пратка или за участие в полицейска операция, след което К.В. бил изпращан до уговореното място и вземал парите, а в голяма част от случаите и златни накити. Получените от измамените лица суми К.В. оставял на различни места, като за всяка  „поръчка“ получавал между  150 лв. и 400 лв.

Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият изцяло е признал фактите и обстоятелствата по обвинителния акт. Въпреки чистото му съдебно минало, К.В. окончателно е осъден на четири  години лишаване от свобода.