Гръцките съдебни власти допуснаха екстрадирането на Йосиф Йосифов, то се отлага заради наложена му там 40-месечна присъда за незаконно оръжие

4 Август 2020 г.

Съдебните власти в Република Гърция са допуснали екстрадирането на Йосиф Йосифов в България, задържан с Европейска заповед за арест, издадена от Специализираната прокуратура.

Предаването му на българските съдебни власти обаче е отложено, тъй като с решение на тричленен състав на първоинстанционния съд в Солун той следва първо да изтърпи наказание от 40 месеца лишаване от свобода за незаконно притежание на оръжия.

Това се казва в съобщение на бюро СИРЕНЕ-Гърция, получено в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР и в Специализираната прокуратура.

До окончателното произнасяне по наложената му 40-месечна ефективна присъда в Гърция Йосиф Йосифов остава с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В България беглецът от правосъдието следва да изтърпи 4-години лишаване от свобода с влязло в сила с Решение 65/2020 г. на Върховния касационен съд. Йосифов бе осъден от Специализирания наказателен съд на 1 година затвор за изнудване, което обаче е извършено в рамките на тригодишно отложено наказание на Софийския районен съд за противозаконно отнемане на автомобил и следва да се изтърпи ефективно.