Лекари с влязла в сила присъда за документни престъпления по обвинение на Районна прокуратура - Перник

4 Май 2018 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Перник е влязла в сила присъда срещу двама подсъдими с лекарска професия за извършени от тях документни престъпления.

Подсъдимата Н.П. е хирург и в периода от януари 2010 г. до февруари 2012 г. заемала длъжността „Началник хирургично отделение“ в Специализирана хирургична болница за активно лечение „Еврика“ ООД – гр. Перник. Като юридическо лице заведението имало сключен договор за оказване на болнична помощ по клинични пътеки с Национална здравноосигурителна каса.

Във връзка със служебните си задължения и произтичащите от тях дейности, Н.П. контролирала цялостната дейност в хирургичното отделение, като извършвала ежедневни визитации на пациентите, наблюдавала използването на легловата база по отношение на заетостта, престоя на болните и разпределението им съобразно патологиите. Тя съставяла и официални медицински документи – направления за хоспитализация на пациентите, касаещи постъпването им в СХБАЛ, извършените им  медицински процедури и пролежаните в заведението леглодни, както и техните истории на заболявания, отразяващи развитието на болестта, лечебно-диагностичния процес, изхода на заболяването на всеки болен.

В периода 20.05.2010 г. до 16.12.2011 г. в гр. Перник подсъдимата Н.П. съставяла документи с невярно съдържание – направления за хоспитализация на бланка № 7 към истории на заболяване на пациенти. По този начин тя съзнателно дала възможност за незаконно облагодетелстване на друго юридическо лице – СХБАЛ „Еврика“ ООД – гр. Перник, като въпросното дружество без правно основание получило парична сума в размер на 25 649 лева.

Подсъдимият Г.А. работел като хирург в СХБАЛ „Еврика“ ООД – гр. Перник от март 2011 г. Като лекуващ лекар на пациенти в заведението, във връзка с изпълняваните от него служебни задължения и произтичащите от тях хирургично-оперативни дейности и други манипулации, той съставял официални медицински документи.

В периода от 26.09.2011 г. до 16.12.2011 г. Г.А., по сходен начин като подсъдимата Н.П., съставил направления за хоспитализация, въз основа на които друго юридическо лице неправомерно получило чуждо движимо имущество – сума от 2 822 лева. В действителност обаче тези пари били изплатени на дружеството за медицинско обслужване на лица, отчетени като негови пациенти в РЗОК – гр. Перник, които реално не са го посещавали, или ако са го посещавали – не са били лекувани в него от описаните в документите заболявания и не са пролежали съответните леглодни в хирургичното му отделение, в което той работил.

За извършено от нея престъпление Н.П. е осъдена на три години „лишаване от свобода“ с четиригодишен изпитателен срок, през който е лишена и от право да упражнява административно-управленска и контролна дейност в лечебни заведения за болнична помощ, както и ръководна дейност на звената и структурите към тях.

Подсъдимият Г.А. е признат за виновен за съставяне на документи с невярно съдържание, въз основа на които юридическо лице получило без правно основание сума 2 822 лева.

Двамата подсъдими - Н.П. и Г.А., са осъдени да заплатят на гражданския ищец, представян от управителя, сумите съответно от 25 070 лева и 2 248 лева, представляващи обезщетение за претърпени имуществени вреди в резултат на извършените от тях престъпни деяния.