ВАС уважи протест на ВАП за отмяната на допълнителното изискване в наредбата за условията и реда за издаване и отнемане на разрешение за извършване на дейност като оператор на ваучери за храна

3 Май 2018 г.

Върховния административен съд е уважил протест на ВАП срещу  на чл.10, ал.1, т.3 от Наредба № 7 от 9.07.2003 г. за условията и реда за издаване и отнемане на разрешение за извършване на дейност като оператор на ваучери за храна и осъществяване дейност като оператор.

С цитираната разпоредба от наредбата е било въведено допълнително условие, отделно от условията  на чл.209, ал.2 от Закона за корпоративното подоходно облагане към желаещите да бъдат оператори на ваучери за храна, а именно „чийто образец на ваучер не отговаря на изискванията на чл. 22, ал. 2  от Наредбата, с описание на способите за защита“,  което дава основание за отказ да им бъде издадено разрешение.  Съгласно разпоредбите на чл.209, ал.2 от ЗКПО изискванията за кандидати за  оператори на ваучери за храна  са конкретно изброени:

1.  да има внесен основен (регистриран) капитал не по-малко от 2 млн. лв. към момента на подаване на документите за издаване на разрешение;

2. да е регистрирано по Закона за данък върху добавената стойност;

3. да не е в производство по несъстоятелност или в ликвидация;

4. да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на документите за разрешение;

5. да се представлява от лица, които не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, освен ако са реабилитирани, като за българските граждани обстоятелството относно съдимостта се установява служебно , както и които  не са били членове на управителен или контролен орган на дружество, прекратено с обявяване в несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност, ако са останали неудовлетворени кредитори.

Съда е възприел изцяло становището на ВАП  за това , че се  поставя едно изискване  в повече с разпоредбата на чл.10, ал.1, т.3 от Наредбата, като се излиза извън законовите граници на  изброените изисквания  посочени в чл.209, ал.2 от ЗКПО за лицата, на които им се издава разрешение за оператор с ваучери за храна.

Така за  кандидатстващите за право да осъществяват дейност като оператори с ваучери за храна , след влизане в сила на отмяната на допълнителното изискване в наредбата, вече няма да бъде изисквано да представят образци на ваучерите отговарящи на изискванията на чл. 22, ал. 2 от Наредбата с описание на способите за защита.