Окръжната прокуратура във Варна извърши процесуално-следствени действия по Европейска заповед за разследване,издадена от Окръжната прокуратура във Вилнюс, Литва

30 Април 2018 г.

Окръжната прокуратура във Варна приключи преписка по Европейска заповед за разследване, издадена от Окръжната прокуратура на град Вилнюс, Литва. С нея Окръжната прокуратура в столицата на Литва е поискала съдействие за извършване на процесуално-следствени действия на територията на Република България. В качеството на свидетел по Европейската заповед за разследване е бил разпитан управител на българско акционерно дружество, което е имало търговски взаимоотношения с фирми от Литва.

Българското дружество сключило десетки сделки за покупко-продажба недвижими имоти  на стойност милиони евро, но плащания за придобитото имущество не са били извършвани, въпреки че по договор окончателното разплащане е било предвидено през 2016 г. 

Изпълнението на Европейската заповед за разследване е било възложено на следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура във Варна. Законният срок за изпълнение на Европейска заповед за разследване е до 90 дни.

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че Законът за европейската заповед за разследване бе приет от Народното събрание и влезе в сила на 20 февруари тази година. Новият закон урежда условията и реда за признаване и изпълнение на Европейска заповед за разследване по наказателни производства, издадена в друга държава – членка на ЕС, както и издадени в  Република България по наказателни производства и изпратени за признаване и изпълнение в друга държава – членка на ЕС.

До момента в Окръжната прокуратура във Варна са получени 7 европейски заповеди за разследване.