Съдебен състав от ученици произнесе осъдителна присъда за убийство по непредпазливост в Деня на отворените врати в Районната прокуратура и Районния съд във Варна

19 Април 2018 г.

Ученици от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства произнесоха осъдителна присъда за убийство по непредпазливост. За подсъдимия, в ролята на който влезе съученик на „съдебния състав“ и „прокурора“, бе наложено  условно наказание 2 години лишаване от свобода, както и да заплати обезщетение в размер на 300 000 лева за нанесените вреди на близките на починалия.

Симулираният процес се проведе с участието на прокурор Боряна Маринова от Районната прокуратура и съдиите Росица и Атанас Шкодрови от Варненския районен съд, които подпомагаха с опит и знания учениците. След произнасяне на присъдата десетокласниците коментираха размера на наложеното наказание и самия правен казус.  

 Днес в съдебната палата на площад „Тракия“ Дните на отворените врати, в рамките на които се проведе наказателният процес, продължиха с информационен тур на студенти  от Икономическия университет във Варна. Бъдещите юристи бяха запознати с функциите на съда и прокуратурата. Ученици от Математическата гимназия във Варна финализираха с магистратите образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворените съдилища и прокуратури“, която се провежда традиционно за поредна година.