Двама задържани по искане на Районна прокуратура – Севлиево

12 Април 2018 г.

По искане на Районна прокуратура – Севлиево съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 34-годишен рецидивист за извършена поредна кражба и на системен нарушител на правилата за движение по пътищата.

Красимир Н. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че около 23,00 часа на 01.04.2018 г., в гр. Севлиево, при условията на опасен рецидив,  от дворно място на ул. “Ботьо Ангелов”, отнел чужди движими вещи – 12 бутилки бира “Пиринско светло” и “Ариана”, 6 бутилки “Фанта портокал”  и  две бутилки бяло вино “Ловджийско”, на обща стойност 50,52 лв.,  от владението на търговска дружеството без съгласие на собственика, с намерение противозаконно да го присвои. Престъпление по чл.196, вр. чл.194 от НК.

Съдът уважи искането на прокуратурата, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Налице е опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление. Повдигнато е обвинение за тежко умишлено престъпление, за които се предвижда наказание лишаване от свобода от две до десет години. Обвиняемият е многократно осъждан, като по последната присъда, наказанието е изтърпяно 2016 г.

Районен съд Севлиево уважи искането на Районна прокуратура Севлиево да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и спрямо обвиняемият  Богдан А. На същият са повдигнати обвинения за това, че на 30.03.2018г. около 22,50ч. в гр. Севлиево на ул. “Стефан Пешев”

- управлявал лек автомобил “Фолксваген голф”, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда – а именно с 1,24 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство Алкотест Дрегер, след като е осъден с влязла в сила присъда за същото деяние. И за това, че е управлявал лек автомобил  без съответното свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние,  влязло в сила от 13.12.2017г. Престъпление по чл.343б  и чл.343в от  НК.

Съдът  прие, че Богдан А. има опасност да извърши и друго престъпление, както и да се укрие, тъй като многократно е осъждан, както и е санкциониран по административен ред за извършени нарушения на ЗДВП.

 Определенията  подлежат  на обжалване пред Окръжен съд Габрово.