По искане на Районна прокуратура – Елхово, съдът задържа под стража двама души, подпомогнали седем чужди граждани да преминат на българска територия и да пребивават и преминават през територията на страната

4 Април 2018 г.

По искане на Районна прокуратура – Елхово, съдът задържа под стража Александър Д. (на 30 г. от с. Радовец, общ. Тополовград) и иракския гражданин (на 20 г.). Бараз Д. е обвинен за това, че на 30.03.2018 г. в района на гранична пирамида 277, в землището на с. Лесово, общ. Елхово, превел през границата на страната от Република Турция в Република България седем души – граждани на Р. Ирак, без разрешение на надлежните органи на властта – престъпление по чл. 280, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1 от НК.

Александър Д.  е обвинен за това, че на 30.03.2018 г. в землището на с. Лесово, общ. Елхово и в землището на с. Радовец, общ. Тополовград, действайки като извършител, с цел да набави за себе си или другиго имотна облага, противозаконно подпомогнал седемте иракски граждани да пребивават и преминават през територията на страната в нарушение на закона – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 5, вр. ал. 1 от НК.

Според прокурора е налице обосновано предположение за това, че Александър Д. и Бараз Д. са извършили престъпленията, в които са обвинени. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че те могат да се укрият или да извършат ново престъпление.

Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража двамата обвиняеми.

Определението на Районен съд – Елхово подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Ямбол.