По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново осъдиха мъж за извършена измама

4 Април 2018 г.

След внесен в съда обвинителен акт на Районна прокуратура – Велико Търново и постигнато в съдебна фаза споразумение, 32-годишен мъж е осъден за извършена измама.

Александър А. се призна за виновен за това, че в периода 26.06.2017 г. до 06.07.2017 г. в гр. Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, възбудил и поддържал заблуждение у П. М., че се казва Иван Иванов, че е от гр. Варна, че  работи като строител в гр. Велико Търново, останал без средства поради измама, че има намерение да върне получените в заем за несъществуващи  нужди суми и с това му причинил имотна вреда в общ размер на 440 лв.

На 26.06.2017 г. Александър А. заблудил пострадалия, че има нужда от пари за билет до гр. Варна, за храна, тъй като не се е хранил от една седмица и за спешно откупуване на заложен телефонен апарат. Месец по-късно - на 05.07.2017 г. поддържал заблудата, че има намерение да върне заема от 60 лв. и възбудил заблуждение, че има нужда от пари за заплащане на пътуване до Германия за работа в птицеферма, които ще изпрати на следващия ден, с което му причинил имотна вреда в размер на 140 лв. Ден след това - на 06.07.2017 г. отново излъгал,  че има намерение да върне заема от 200 лв. и възбудил заблуждение, че поради повреда на МПС има нужда от пари за билет за чартърен полет до гр. Берлин и ще изпрати заетите суми след пристигането му в Германия, с което му причинил имотна вреда в размер на 240 лв./

Престъпление по чл. 209, вр. чл. 26 от НК.

За извършеното деяние му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от четири месеца, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда