Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за хулиганство; извършителят на престъплението напръскал с пожарогасителна пяна вътрешността на тролейбус на масовия градски транспорт и таксиметров автомобил, както и техните водачи

30 Март 2018 г.

Вечерта на 29.07.2017 г., обв. Нестор Салчев и неговият приятел свидетелят М. П. посетили заведение „Шугър“ на бул. „Тодор Александров“ в гр. София, където останали до около 05.00 ч. на следващия ден, употребявайки голямо количество алкохол. След като напуснали питейното заведение, те се отправили в посока ж.к. „Банишора“.

Около 05.45 часа на 30.07.2017 г., свид. В. - водач на тролейбус в „Столична компания за градски транспорт“ по линия № 1, се намирал с превозното средство на бул. „Ген. Николай Г. Столетов“ и ул. „Беласица“, до магазин „345“. На посоченото място, към първата врата на тролейбуса се приближили свид. П. и обв. Салчев, като последният носел със себе си пожарогасител. В. спрял тролейбуса и оставайки с впечатлението, че е налице някакъв проблем, отворил първата му врата. В това време Салчев напръскал с пожарогасителна пяна от пожарогасителя водача В., както и неговата кабина, а също и вътрешността на превозното средство. След стореното двамата се отдалечили по булеварда - в посока Затвора – гр. София.

Около 06.00 часа на 30.07.2017 г. в ж.к. „Банишора“, на ул. „Подполковник Калитин“, на около 30-40 метра от кръстовището с бул. „Ген. Николай Г. Столетов“, свид. С. управлявал  таксиметров лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Кади“. На посоченото място св. П. и обв. Салчев направили към С. знак да спре. След спирането на таксиметровия автомобил, Салчев вкарал маркуча на пожарогасителя през отвореното стъкло на превозното средство, като напръскал с пожарогасителна пяна от пожарогасителя водача му, както и вътрешността на колата.

Свидетелите В. и С. поотделно подали сигнал за случилото се на органите на МВР и по случая е образувано досъдебно производство. В хода на това производство, на Салчев е повдигнато обвинение по чл. 325, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 НК.

Разследването е приключено под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура, като на 30.03.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Салчев за описаното по-горе деяние.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.