Осъдителни присъди за двама, купували гласове за кандидат-депутат, след одобрено от съда споразумение с Районната прокуратура във Варна

22 Март 2018 г.

38-годишният Васил Василев и 33-годишната Пауна Станева, и двамата от Белослав, получиха осъдителни присъди, след като се признаха за виновни за купуването на гласове в полза на кандидат-депутат по време на предизборната кампания през 2017 г. - престъпление по член 167, ал. 2 от НК против политическите права на гражданите. Те се отказаха от разглеждане на делото срещу тях по общия ред, като декларираха, че са съгласни да сключат споразумение с Районната прокуратура във Варна, което е било одобрено от Варненския районен съд. Така съдът им наложи наказание за извършено престъпление по член 167, ал. 2 от НК 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е било отложено с 3-годишен изпитателен срок. Споразумението е със сила на присъда и е влязло в сила.

По време на предизборната кампания през март 2017 г. осъденият Васил Василев, който е с начално образование, предложил по 30 лева на 18 избиратели от Белослав и Велико Търново с цел да ги склони да упражнят избирателни си права в полза на определен кандидат. Така той спечелил преференциалния вот.

Пауна Станева, която е с основно образование, предложила също по 30 лева на 38 избиратели от Белослав да ги стимулира да гласуват за същия кандидат.

Съдът възложи на двамата осъдени и разноските по делото в размер на близо 400 лева.