Окръжната прокуратура в Търговище отчита значителен ръст на бързите производства през миналата година

22 Март 2018 г.

Значителен ръст на бързите производства през 2017 год. отчитат в работата си  прокурорите от съдебния окръг на Окръжната прокуратура в Търговище. От общо 1800 производства 335 са били разследвани като бързи. Увеличението на този вид разследвания е 45 процента спрямо предходните отчетни периоди и по този показател магистратите са водещи в целия апелативен район.

Увеличение според отчетния доклад на административния ръководител на Окръжната прокуратура в Търговище Драгомир Сяров има и във внесените в съда и решените дела, и то също е значително. Едва през миналата година е преодоляна тенденцията за спад по този показател, регистриран от 2012 год.

През 2017 г. са осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт 553 лица. Броят им се дължи на по-големия брой внесени прокурорски актове, което е довело и до по-големия брой решени дела.  

Най-висок дял в новообразуваните досъдебни производства през миналата година заемат общоопасните престъпления – 504 производства, или 38 на сто. Данните в отчетния доклад показват, че те са водещи за миналата година. През 2016 г. на територията на Окръжната прокуратура в Търговище определящи за района са били престъпленията против собствеността.  През 2017 г. те са били 423, или 32 процента. На трето място са  престъпленията против личността.

Специално място в доклада на окръжния прокурор в Търговище е отделено на измамите и процента на разкриваемост на този вид деяние. През 2017 год. са били регистрирани 53 измами, от които са разкрити едва 10. Незадоволителните резултати в работата по тези престъпления се дължат основно на телефонните измами, един от нерешените проблеми в работата на МВР и в частност на ОД на МВР – Търговище. Броят на телефонните измами през 2017 г. е 38 срещу 27 през 2016 г.  Обяснението се търси в изключителното многообразие на начините за извършването им, както и в изобретателността на извършителите. В повечето случаи се установяват само помагачите, тъй наречените „мулета“, срещу които се повдигат обвинения.

Данните в отчетния доклад на прокуратурата в Търговище показват, че само през миналата година телефонните измамници са успели да вземат от потърпевшите 123 305 лева и над 500 грама злато. Извършителите на тези измами са успели да надхитрят 32 жени. Във възрастовата граница най-лесната мишена на телефонните измамници се оказват хората над 80-годишна възраст, които са били убедени, че помагат на МВР.

Гости на отчетното събрание на Окръжната прокуратура в Търговище бяха Ася Петрова, заместник на главния прокурор, и.ф. апелативният прокурор Вилен Мичев и прокурорите от Апелативната прокуратура във Варна Стефка Якимова и Иван Тодоров.